Георги Първанов: Бойкот на Трети март? Това би било не грешка, а престъпление!

28 Февруари 2022 | 10:18
0 коментара
Политика

В контекста на апелите за премахване на Паметника на съветската армия в София бившият президент и историк Георги Първанов, каза, че това, "всъщност е паметник на Трети украински фронт – частта от Червената армия, която минава през България в стремежа да изгоним хитлерофашистите от нашата територия."

„Принципно намирам за грубо това да ровим костите на героите, независимо за коя война става въпрос. Грешат тези, които търсят реванш на гърба на историята между нашите два народа", обяви Първанов, цитиран от пресцентъра на АБВ.

Да се върви към бързо примирие и преговори във взаимно приемлив формат в конфликта Русия-Украйна призова той. Първанов бе категоричен за необходимостта от възобновяване на диалога също ЕС-Русия и НАТО-Русия.

Бившият държавният глава изрази съгласие с важността България да бъде солидарна с партньорите си в ЕС и НАТО. Но подчерта, че солидарността има различни форми. „Нашата съпричастност трябва да бъде в търсенето на разумни и мирни решения“, добави той.

Георги Първанов заяви, че българския дебат по темата за войната в Украйна има подчертано груб характер: „Чух странни неща от гледна точка на историята, като това, че била върната войната в Европа за първи път от повече от 70 години“.

Бившият президент показа отломка, която е запазил, от американска ракета през 1999 г., паднала в Пернишко – материално свидетелство за войната, която се води тогава в Югославия.

Георги Първанов подчерта, че трябва да се търсят решения в енергийната сигурност и заплахата в никакъв случай не бива да се подценява. Сега ще разберем колко загубихме от "Южен поток" и непострояването на „Белене“, каза още той.

По настроенията за бойкот на Трети март, като национален празник, който бележи Освобождението на България от турско робство, Първанов определи подобен акт не като грешка, а като престъпление.

„Може би тези, които предлагат отмяната на Трети март, предлагат да определим като национален празник датата на падането ни под османско робство?“, коментира още президентът.

Добавете Вашия коментар

TOP