Георги Пармаков: В летните горещини препоръчваме на хората да не палят огньове в близост до гори

23 Юли 2015 | 15:12
0 коментара
Общество
Георги Пармаков: В летните горещини препоръчваме на хората да не палят огньове в близост до гори

В летните горещини препоръчваме на хората да не палят огньове в близост до гори, каза за Pirinsko.com Георги Пармаков, директор на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗ) – Благоевград.

Според него, най – честата причина за възникването на пожари е неправилното и небрежно боравене с открит огън от хората, които през лятото често лагеруват на открити места.

„Препоръчваме на хората в тези летни горещини да не палят огньове в близост до горите, по полето, да палят огън само на разрешените за тази цел места, както и да не хвърлят неизгасени клечки и цигари през прозорците на колити, тъй като крайпътните ивици също са изсъхнали, а това е една предпоставка за възникване на пожар“, категоричен бе Пармаков.

Той допълни, че хората трябва да бъдат изключително внимателни, особено когато са решили да палят огън около сухи треви, защото те са катализатор за разпалването на големи пожари, при които често пъти биват унищожавани голямо количество горски масиви.

"Небрежност при боравене с открит огън е най – вероятната причина за пожара в местността „Врабча”, землище на село Илинденци, при който изгоряха около 10 декара борова гора, сухи треви и храсти.

По думите му, огънят е бил потушен от два екипа на РСПБЗН-Сандански, хора от горско стопанство „Струмяни“ и местно население. Пармаков допълни, че и към момента на мястото на възникналия огън има екип пожарникари, които доизгасяват тлеещите огнища.

Броят на пожарите сред природата се е увеличил в сравнение с миналото лято, като това се дължи на високите температури и липсата на дъжд през топлите месеци. Миналата година всички знаем, че бяха повече дъждове, сега настъпиха летните жеги и съответно се увеличиха тези произшествия “, коментира Пармаков.

Пармаков допълни, че към момента не може да даде точна статистика с броя на пожарите през това лято и каква е разликата с миналото.
Със затопляне на времето голяма част от хората, избират да прекарат свободното си време на разходка и обяд в гората, като често пъти палят и огньове, за това специалистите съветват гражданите да бъдат внимателни, когато боравят с огън. Туристите трябва да избягват паленето на стърнища, да почистват след себе си и да прибират всички стъкла, като това са основните мерки за безопасност при излет в горите. Ако човек стане свидетел на пожар в гората, трябва незабавно да сигнализира на най – близкото държавно горско стопанство, Региона дирекция по горите и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Добавете Вашия коментар

TOP