Георги Икономов: Община Банско е усвоила най-много средства от еврофондовете за последния програмен период в областта

18 Май 2015 | 13:05
3 коментара
Общество
Георги Икономов: Община Банско е усвоила най-много средства от еврофондовете за последния програмен период в областта

Георги Икономов, кмет на Банско, в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Над 500 кметове от България и Югоизточна Европа се събират на двудневна годишна среща на местните власти, като днес е втория ден. По време на форума се провеждат презентации на управляващите органи на оперативните програми, фондовете за градско развитие, местни власти и бизнес структури от Югоизточна Европа. Освен това се връчва и наградата „Етикет за иновации и добро управление на местно ниво“.

Водещ: Г-н Икономов, не за пръв път се включвате в такава годишна среща на местните власти. Защо срещите от този тип са важни? И какво прави най-силно впечатление тази година?


Георги Икономов: Важни са тези срещи. Първо, имаме възможност да се срещнем с много свои колеги, с кметове, обменяме много опит. Също така темите, които се залагат, са много актуални. Акцентът тази година на тази среща е за управление при кризи и бедствия. На фона на последната година, и миналата, естествено, че това е изключително важна тема. Тя се провежда и с кметове, които са от Балканите, не само от България. Това е последната среща преди местните избори тази година. Може да се каже, че е изключително важна, защото е между двата програмни периода – все още не са стартирали програмите за следващия програмен период до 2020 година. Може да се направи реална оценка и преценка на това какво мина, какви са грешките, какво трябва да се направи занапред, както и да влезем изключително подготвени през новия програмен период.


Водещ: При срещите с колегите ви със сигурност сам за себе си правите сравнение, къде се намира Банско, как работят другите общини. Каква е оценката ви?


Георги Икономов: Това е многостранен въпрос, защото отговорите са различни. Всяка община в някой от сфери е добре, в друга – не дотам. Някои общини са силни в социални дейности, в инфраструктура, в управление на структурните фондове, други имат своите предимства. Но каквато и оценка да си даваме, най-ясното е, че има много още какво да се работи, много още какво да се учи – това е за Община Банско. Предполагам, че и за всяка община е така. Тоест едва ли би могло да се каже, че дадена община е първенец, защото пак казвам, това е изключително субективна оценка.


Водещ: Вашата община е сред наградените с приза „Етикет за иновации, добро управление на местно ниво“. Какво означава за вас наградата?


Георги Икономов: Това е много интересна награда, много важна и ценна за нас, и за мен лично. Първо, защото този етикет се дава след една много обстойна и подробна оценка на общината. Тоест една самооценка първо, защото общината, общинската администрация по желание решава дали да се подложи на тази оценка. Оценката тук идва както от общинския съвет, който дава своята оценка за това как работи общинска администрация. След това има представително изследване на населението, което също си казва своята оценка за общинската администрация. Прави се оценка на нормативната база дали е адекватна, на това как се изпълнява. Тоест един изключително дълъг и трудоемък процес, но той пък ти дава след като се завърши, една обективна оценка доколко добре работи общината, доколко са съобразени нормативните документи с националното и европейско законодателство, за това как се изпълняват. Винаги при една такава оценка наяве излизат слабите места, грешките, които са допуснати и се допускат. И веднага след това – даже това е най-ценното, би следвало да се предприемат действия за тяхното отстраняване. Т.е. този процес, тази награда не е едно статично положение, напротив – това е един динамичен процес, и общината би следвало да прави този своеобразен одит периодично, за да знае къде се намира, за да не изостава от другите общини, от националното законодателство, и най-вече от изискванията на обществото, които все повече и повече нарастват. Защото ако трябва да правя преценка кое е по-важно за хората, ако не е повече, то поне наравно, отношението и обслужването на населението, на обществото е по-важно, отколкото дори инфраструктурните проекти, които една община прави. Защото ако се замислим дали ремонт на улици и тротоари, изграждане на нови детски градини – това влиза в задълженията на всеки кмет, но това как обслужваш населението, и доколко добре и обективно го информираш, е вече от изключителна важност. И тук вече много зависи от всяка индивидуалност.


Водещ: Г-н Икономов, всеки, който е посещавал Банско през годините е забелязал промяната в общината, за която не малък принос имат европейските фондове. Продължавате ли така успешно да работите с тях?


Георги Икономов: Да, продължаваме. Между другото, Община Банско за периода 2007-2014 година е общината, която е усвоила най-много европейски средства в Благоевградска област, много повече даже от големите градове в областта. Това най-вече се дължи на големия проект, който реализираме с Оперативна програма „Околна среда“ за рехабилитация на канализационната мрежа и изграждане на пречиствателна станция. Но наред с това има и редица по-малки проекти, но много, бих казал даже, по-ценни, с по-голяма важност за обществото. Такива като: изграждане на пътища до населени места в общината, малки населени места, които би трябвало да ги съживят в последствие с още допълнителни други мерки в годините, рехабилитация на археологически обекти, сега в момента се изгражда парк – парка в Добринище. Просто, все видими и важни неща за хората, неща, които от години те не са правени. Естествено, всеки от младите колеги ще се съгласи, че ако липсват тези фондове, тези европейски програми, ние не бихме се развили до такава степен. Друг е въпросът, че винаги трябва да се търси устойчивост в тези проекти, а не да се направят сами за себе си и после да увиснат така, без да бъдат нужни и ползвани.


Водещ: Все пак, те се правят именно за хората, за удобство за хората и да живеят те по-добре.


Георги Икономов: Точно така.


Водещ: От няколко години се опитвате да развивате в Банско целогодишен туризъм. Той се е наложил вече достатъчно силно като ски- и сноуборд дестинация. Това обаче не е лека задача, особено за планинска община. Туристите трябва да дойдат най-малкото по стабилен път до вас. След тежката зима, която изкарахте заради дъждовете през предната година, как стои въпросът с ремонтите към курорта в този момент?


Георги Икономов: Няма проблеми много големи. Имаме няколко свлачища, които обаче те ежедневно се почистват. Тежка беше зимата. Знаете, че даже в началото на зимата миналата година имаше голямо свлачище, което почти откъсна достъпа в местността Предел, но то се възстанови. Така че към момента няма проблем. Естествено, инфраструктурата е в тежко положение в самите населени места, но в момента започваме изкърпване на всички улици. Лошото е, че те се кърпят постоянно, пак казвам, това може би е не само при нас – правим ги. Периодично да се взима по-сериозно решение, а именно цялостна рехабилитация на улиците, защото това ще ги поддържа в много по-добро състояние и по-дълго време. Точно това се стремим по този начин да работим в последните години – да се направят поне 3-4 улици, включително и с местните източници на финансиране, тоест от местния бюджет. Но на улицата правим пълна рехабилитация, като сваляме всички жици под земята, прави се инфраструктурата, нови бордюри, ново тротоари, фрезоване на асфалта, а не само кърпене. Защото с това кърпене, сега като закърпим дупките – наесен пак се отварят на същите или пък на други места, и ние хвърляме едни и същи пари за не толкова ефективни дейности. Но горе-долу инфраструктурата е в добро състояние. И както казахте, за целогодишен туризъм – той е изключително трудно да се осъществи в една планинска община, така също и за морска община, защото и там през зимата няма какво много да се прави. Но през последните години вече се забеляза един изключително висок ръст на туристите през лятото в Банско. Тази година даже направихме, организирахме още два фестивала и пожелание на туристическия бранш, които ги правим в началото на лятото с цел да издърпаме малко туристическия сезон. В края на юни организираме един много голям фестивал на балканската музика. Той е наистина ще бъде много атрактивен, със сериозни участници от Сърбия, Македония, България, разбира се. А другият е на поп музика, който ще бъде на всеки 12 юли. По този начин се опитваме да направим един по-дълъг сезон и да превличаме все повече туристи и през лятото, когато Банско също е уникално – планината е много привлекателна за посещение, работят перфектни хотели на много прилични цени.


Водещ: Планината има какво да предложи дори и през топлите месеци. Благодаря ви, г-н Икономов.


Георги Икономов: И аз благодаря.

Добавени коментари

lili публикува:
18 Май 2015 | 15:34
kmete kak vurvqt sre6tite s banskalii se lese seti za nix deka be6e 4 godini
4i4o публикува:
18 Май 2015 | 15:32
a ti kmete kolko ysvoi v djob4eto
koko публикува:
18 Май 2015 | 15:31
negovori glyposti xorata gledat kvi gi vur6i krade6 kato skasan subra se s mestnite mytri razkopa cqlo bansko

Добавете Вашия коментар

TOP