Георги Икономов, кмет на Банско: Общината има готовност за зимния сезон

20 Ноември 2016 | 07:27
1 коментара
Общество
Георги Икономов, кмет на Банско: Общината има готовност за зимния сезон

Георги Икономов, кмет на Община Банско в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин 

Фокус: Г-н Икономов, с оглед на кризисната ситуация в Банско, заради обилните валежи миналата седмица, какви поуки си взехте и какви мерки ще предприемете, за да не се случва това отново?
Георги Икономов, кмет на Банско: Каквито и мерки да вземем, аз си мисля, че едва ли можем да попречим на природата да направи, каквото си реши, т.е. валежи ще има и занапред, снеготопене ще има и занапред, но изводът е, че ние трябва да продължим с мерките за защита на града ни от реката, особено в пролетните месеци, когато е обилното снеготопене, а и през есента, когато има обилни дъждове и то най-вече, когато дъждовете са в планината. Това означава, че ние трябва да продължим укрепването на речното корито и да го защитим със стени, както сме направили в момента. Преди около 3 години изградихме над 300 метра подпорна стена – корекция на реката, което буквално спаси града ни в последното наводнение от преди десетина дни. Така че, това трябва да продължи до там, където се събират двете реки и малко по-нагоре. Говоря за Бъндеришка и Дамянишка, които правят река Глазне. Това са мерките, които трябва да се вземат, иначе друго няма какво да се направи. Трябва да се има предвид, че Глазе - нашата река, е планинска река, че когато има обилни дъждове в планината, съчетани с топене на снегове в същото време, горе всичко се превръща в реки и от върховете започват да се стичат реки и тук вече над града реката придобива страшна сила и става неконтролируема и неуправляема. 
Фокус: А каква е готовността Ви за зимния сезон? Осигурена ли е снегопочистваща техника в общината?
Георги Икономов, кмет на Банско: Да, има готовност за зимния сезон. Това е въпрос даже и във връзка с бедствието, което ни сполетя, което слава Богу, овладяхме навреме, защото беше изровен голяма част от ски пътя. Той се възстановява и до дни ще бъде готов. Мостът, който беше частично разрушен на ски пътя, също се възстановява, така че поне от тази гледна точка инфраструктурата, която пострада при последното наводнение, ще бъде възстановена. Що се отнася до снегопочистващата техника, има фирма, с която общината е сключила 4-годишен договор. Минаха проверките тази седмица с представители на КАТ, на общинските служители, на службата по пожарна безопасност, които трябваше да оценят готовността на фирмата от страна на техниката, техническа обезпечест, на сол и пясък за опесъчаване, така че всичко е наред. Очакваме снега. 
Фокус: Състоянието на пътищата какво е? Някъде извършват ли се ремонти?
Георги Икономов, кмет на Банско: Пътищата, които водят до Банско са в перфектно състояние. Те всички бяха ремонтирани, като едната рехабилитация съвсем наскоро приключи, а именно пътя от Баня към Банско. Така че, всички подходи към Банско са в перфектен вид. Все още се извършват строително-ремонтни дейности в западната част на града. Те са част от водния цикъл, който приключва. Но улиците се възстановяват, така че до началото на сезона, т.е. до края на месец ноември всички строителни работи ще бъдат приключени. Даже вчера аз издадох заповед, с която забранявам извършването на каквито и да е строителни работи от началото на декември (от 5-6 декември) до края на март, за да може туристите да си почиват спокойно в града ни. 
Фокус: Последният ми въпрос, г-н Икономов, е осигурено ли е отопление в училищата, болниците и обществените сгради на територията на Община Банско?
Георги Икономов, кмет на Банско: Да, осигурено е. Ние от няколко години вече се отопляваме, бих казал, много екологично, защото това е топлоцентрала на биомаса. Това беше първата биомаса, която заработи на територията на България изцяло. Всички обществени сгради, говоря за общинска администрация, за читалища, музеи, за детски градини, училища, те са включени точно към тази централа на биомаса и имат централно отопление. Всичко към момента е наред, така че нямаме проблеми с отоплението. 
Фокус: Добре. А нещо друго искате ли да добавите?
Георги Икономов, кмет на Банско: Сезонът официално се открива на 17 декември пак с много забавления, с много настроение и каня всички да ни посетят.
Ани ДАВИДКОВА

Добавени коментари

Киро публикува:
20 Ноември 2016 | 09:13
А ти Икономова мишко имаш ли готовност да заплашваш пак?Или се насра сега и си кротко агне?Боклук мизерен изтича ти времето женчо педалски!Самозабрави се подмолен лизач долен!Време ти е да си ебеш майката!

Добавете Вашия коментар

TOP