Георги Икономов: До края на февруари 2016 година ще бъде избран изпълнител на техническото проектиране на газопровода Симитли- Банско

17 Декември 2015 | 07:56
0 коментара
Общество
Георги Икономов: До края на февруари 2016 година ще бъде избран изпълнител на техническото проектиране на газопровода Симитли- Банско

До края на февруари 2016 година ще бъде избран изпълнител на техническото проектиране на газопровода Симитли- Банско. Това каза за „Фокус” Георги Икономов, кмет на община Банско.

Той припомни, че преди няколко дни премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова прерязаха лентата на 110- километровите рехабилитирани участъци Разлог- Садово и Юндола- Разлог. На срещата Борисов пое ангажимент да направи всичко възможно за газифициране на района. Един въпрос, който бе ключов за Икономов още преди години, заемайки поста на народен представител.

Икономов коментира, че в понеделник е разговарял с изпълнителният директор на газовия оператор, извършващ дейности по пренос и съхранение на природен газ, който го е уверил, че до края на февруари ще бъде избран изпълнител на техническото проектиране.

„Другото радващо е, че е осигурено финансиране, т.е.когато проектирането е започнато и е осигурено финансиране, само въпрос на време е при една стегната организация да се случат нещата. Но две години за започване на строителството въобще не е дълъг срок, а напълно нормален и приемлив“, коментира още Икономов.

Той припомни, че историята с газифицирането на Банско е доста отдавна.

„Още когато бях народен представител подех тази инициатива по две причини. Първо в Банско има частично изградена газоразпределителна мрежа, но в същото време тя не се използва в пълния си обем, като второ не се и развива. Причината е, че газта, която идва до града ни се кара с автомобилен превоз и оттам цената и е много висока, така че хората и потребителите не искат да се включват към нея. Втората причина, поради която поехме тази инициатива е тъй като замърсяването в Банско през зимата е много голямо от твърдото гориво, особено в безветрени дни. Резултатът е, че вместо въздуха да е чист в един планински курорт, се получава точно обратното. От това че хотелите горят въглища, нафта и дърва се получава замърсяване на въздуха ,което не прави добро впечатление“, каза още Икономов.

Добавете Вашия коментар

TOP