Георги Икономов: До 30 април жителите на Банско ще могат да използват 5% отстъпка от стойността на данъците им

29 Март 2019 | 13:34
2 коментара
Бизнес

До 30 април жителите на Банско ще могат да използват 5% отстъпка от стойността на данъците им.

"За разлика от 2018 година, тази година стартирахме доста по-късно, защото както знаете имаше 2 основни изменения в Закона за местните данъци и такси тази година. Едното от измененията засягаше автомобилите, като данъкът за автомобилите се промени, защото там се вмъкна и екологичен компонент. Другата промяна беше за второто жилище, където се начислява допълнителен данък. Това са едни промени, които бяха приети от парламента миналата година и просто в данъчната програма, която изчислява данъците, трябваше да бъдат въведени съответните промени и тя да бъде актуализирана. Всичко това забави събирането на данъците с горе-долу около месец, така че данъчната ни кампания започна в края на февруари“, коментира кметът Георги Икономов.

Той добави, че има години, в които като че ли хората са по-склонни да си внесат данъците по-рано, а има и такива, в които целият процес е по-тромав, както е тази година, защото с изменията в Закона за местните данъци и такси се е наложило Общините и Общинските съвети да вземат едни наистина доста сериозни решения и на доста хора данъците им са увеличени. Той подчерта, че те  разчитат много на събираемостта от големите обекти – хотели и ресторанти, защото те са основния дял, който формира данъчния облог.

„До 25 март 2018 година сме били събрали 2 700 000 лв. местни данъци, а сега сме събрали около 2 500 000 лв., което е с около 200 000 лв. по-малко в сравнение с аналогичния период миналата година, но това се дължи на по-късното започване на кампанията“, каза още градоначалникът.

TOP