Георги Бузов: ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ ГАСИ ПОЖАР С ТУБА БЕНЗИН?

13 Февруари 2024 | 00:26
5 коментара
Общество
Благоевград
Георги Бузов: ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ ГАСИ ПОЖАР С ТУБА БЕНЗИН?
Pirinsko.com публикува пост на Георги Бузов в социалната мрежа без редакторска намеса:
Георги БУЗОВ
*ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ ГАСИ ПОЖАР С ТУБА БЕНЗИН?*
Според мен не само е невъзможно, но е и опасно. Въпреки това обаче миналата седмица кметът на Община Благоевград обяви , че на 15.02.2024 г./четвъртък/ в извънредно заседание на местния парламент ще предложи на общинските съветници да гласуват и второто му предложе-ние за нов заем, този път в размер ДО 18 милиона лева , с който да бъде запушена дупката от 20 милиона в хазната. Как ще стане това упражнение обаче на мен хич не ми е ясно., ако общин-ският съвет даде съгласие да бъдат изтеглени не 18 , а да речем, само 5 милиона лева?
Ето защо твърдя, че това предложение на кмета и неговият финансово-икономически екип не е нищо друго , освен отчаян негов опит да загаси пожар с туба бензин.

НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО,
щеше да каже Еклисиаст, синът на ерусалимския цар Давид, ако беше жив, тъй като през 2021 г. бившият кмет на Община Благоевград Илко СТОЯНОВ внесе подобно предложение в Общинския съвет, с което поиска общинските съветници да му разрешат да изтегли заем в размер на 18 милиона лева без ДДС.
Тогава неговото предложение, предизвика широко обществено недоволство, което беше оглавено не от друг, а от сегашният кмет- адв. Методи БАЙКУШЕВ.
Миналата седмица обаче стана ясно, че въпросният заем в размер на 18 милиона лева без ДДС е отново на тезгяха, но този път искателят му е не предишният , а сегашният кмет на Общи-на Благоевград, т.е. човекът, който преди две години съвсем мотивирано се обяви публично срещу тегленето на въпросния многомилионен заем с логичния аргумент, че ако бъде изтеглен, това ще доведе общинския бюджет до тотална катастрофа..

КАКВО ЩЕ СТАНЕ , АКО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА КМЕТА
БЪДЕ ОДОБРЕНО ОТ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ?

Ами то е ясно и за децата от детската градина какво ще стане, тъй като въпросният заем от 18 милиона лева , веднага ще бъде оформен като банков кредит с конкретно определена лихва, и който на практика ще прати общинската хазна на бесилката – и в буквалния, и в преносния сми-съл на думата.
Твърдя това, тъй като задълженията на общината ще стигнат до 40 млн. лв.. Повтарям – 40 000 000 лв. И то без да е ясно –за какво точно ще бъдат изхарчени поредно исканите 18 милиона лева без ДДС и , което е още по-важно, в какъв период от време кметът смята, че реално може да бъдат „изчистени“ като задължение на общината.
Поставям така въпроса, защото нейните собствените приходи от данъци, такси и наеми за ползване на общинска собственост за 2024 г. са „разчетени“ за около 26-27 милиона лева, т.е. колкото са всъщност и реалните и разходи.

*ТОЗИ ЧЕТВЪРТЪК ,КАКТО КАЗАХ ВЕЧЕ , ПО КАЗУСА ЩЕ
СЕ ПРОИЗНЕСАТ И ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ*

от новия Общински съвет . Нямам претенциите да се вживявам в ролята на Нострадамус, но мога да се хвана още сега на бас с всеки, който пожелае, че на насроченото на 15.02.2024 г. из-вънредно заседание, общинските съветници ще подкрепят предложението на кмета, освен ако в 12 без 5 не стане някакво чудо и поне 21 души да разбират, че така общината ще се вкара по-редния автогол. Според мен, предложението на кмета ще бъде подкрепено поради две основни причини.
ПЪРВАТА е ,че по този начин повечето от общинските съветници ще изразят своята благодар-ност към него затова, че им осигури по 1500 лв. възнаграждение за един ден месечно присъствие в заседателната зала.
ВТОРАТА причина ще бъде , предполам, ще подкрепят предложевнието , тъй като имат личен или политически интерес общин-ската хазна да бъде постоянно в дългова спирала и кметът да бъде държан "на каишка" до мо-мента, в който ще му поискат оставката с аргумента, че не може да се справи с финансовите проблеми на общината.

ЗА МЕН НАЙ-СМУЩАВАЩОТО В ЦЯЛАТА ТАЗИ САГА Е ФАКТЪТ , че финансово самоубийство на общината е замислено много отдавна, може би преди повече от десетина година и че досега, с изключение на общинския съветник Димитър Урдев, никой досега не е направил дори и форма-лен опит да зададе на кмета въпроса – как и кога ще общината ще „може“ да върне на банката кредитор въпросните 18 милиона и лихвите по тях, както и да му зададе и въпроса - дали „запушването“ на една дупка от 20 милиона с друга дупка от 20 милиона лева ще донесе нещо добро на общината и на нас, нейните данъкоплатци? Питам, защото
ОЧЕВИДНО ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е -
КАКВО И КАК ДА СЕ НАПРАВИ,*

за да не се набута общината още по-дълбокото финансовото блато, в което се намира в момента?
Според мен общинските съветници не трябва да подкрепят предложението на кмета за тег-ленето на този убийствен заем, а трябва ясно и ултимативно да задължат кмета и неговата ад-министрация да намерят и да приложат алтернативни приходни решения, чрез които общината да намали разходите и да увеличи приходите си.

Твърдя това, защото, макар и да бъда упрекнат, че разсъждавам наивно, според мен :

1. НЯМА никаква логика , не е коректно и не е честно - наследството от финансовите дългове в размер на 20 милиона лева , оставено от предходния кмет, да се джиросват по този начин на нас, данъкоплатците.

2. НЯМА* никаква логика на общинската ясла да висят близо 600 души чиновници и 16-те об-щински предприятия и фирми, само и единствено да имитират някаква дейност без от нея да има дори и един лев чиста печалба за общинската хазна..

3. НЯМА никаква логика за издръжката на този паразитен числен състав общината да харчи над 75% от собствените си приходи , събрани от нашите данъци и такси.

4. НЯМА* никаква логика около 13 000 кв.м. публична общинска собственост - площадно, улич-но и тротоарно пространство , от които 5 000 кв.м. под формата на „зали за пушачи“, години на-ред да бъдат чучнати на пъпа на града, без да имат разрешение за строеж, без да плащат данък сгради и въпреки това да плащат смешният наем в размер на 3 до 5 лв/кв.м. месечно..

5. НЯМА никаква логика 2/3 от най-голямото природно богатство на Благоевград -термалната вода, да изтича години наред в канализацията, а в същото време общината да плаща близо един милион лева на сезон за отоплението на общинските училища и детски градини, разположени на разстояние от около 200 метра от термалните извори на града или в близост до дългия 4.5 км. термален водопровод, който захранва с топла вода частния хотелски комплекс „Езерец“.

6. НЯМА* никаква логика общината цели пет години да плаща на същия този хотелски комплекс разходите за електроенергията, в размер на около 80-90 000 лв. годишно, които харчат 2-те наг-нетателни помпи с обща мощност от 30 kvh, монтирани в близо до самите термални извори.

7. НЯМА* никаква логика частното дружество „Електрохолд“ да има над 3 000 електро-табла, незаконно изнесени на улицата и изградени без съответното разрешително за строеж , общината да не получава нито лев за това, че повече от 20 години частното дружество ползва публична общинска собственост само за „Бог да прости“..

8. НЯМА* никаква логика на общинския довеждащ водопровод да има изградени 7 частни елект-роцентрали, които носят годишна печалба на собственика им в размер на около 5 000 000 лв., а през изминалите 13 години нито един кмет на Община Благоевград да не си зададе поне веднъж въпроса – кой и поради коя обществена нужда през 2010 г. е разрешил на бизнесмена Гриша Ганчев да изгради на общинския водопровод тези 7 водно-електрически централи , без общината да не печели нито стотинка от това?.

9. НЯМА* никаква логика фирми, концесионери на общинска собственост от години да имат прос-рочени или неизплатени задължения към общинската хазна, а кметът да си затваря услужливо очите пред това обстоятелство и да не прекрати концесионния договор..

10. *НЯМА* никаква логика в Благоевград да има частни фирми, които дължат от години огромни суми под формата на неплатени данъци и такси, а общината да не е направила досега дори и формален опит да се събере вересиите.
Всичко това, г-н кмете са реални резерви , чрез които може да увеличите приходите в об-щинския бюджет, без да му слагате примката от 18 милиона лева и
НАИСТИНА *НЯМА НИКАКВА ЛОГИКА.

Затова смятам, колкото и наивно да звучи предложението ми, че общинският парламент в четвъртък , преди да реши окончателно – дали да подкрепи или отхвърли предложението на кмета за тегленето на поредния самоубийствен за общината заем в размер на *18 000 000 лева* без ДДС , е длъжен много сериозно да анализира приходната политика на общината, ако тя изобщо има такава .
Длъжен е да го направи преди катастрофата със замисления челен удар, защото след това ще бъде късно . Ужасно късно.

Добавени коментари

чичо Скрудж публикува:
13 Февруари 2024 | 17:44
Всичко написано е логично и може да се случи, ако има независимо управление на града и общината, а не крадливи некадърни “калинки“, инсталирани в управлението чрез купени “избори“, които се интересуват само от собствения си джоб и се продават за жълти стотинки.
Кико публикува:
13 Февруари 2024 | 14:50
Бизнесът да си плати вересиите на Общината, тротоарното право, да се намали драстично общинската администрация, да се махне ОП "Фестивали" и др. и др. подобни недоразумения!
цирк Благоевград публикува:
13 Февруари 2024 | 11:34
И какво излиза сега? Всички бяха против предния кмет да тегли 18 милиона лева заем, а сега изведнъж никой думица не продумва за втория огромен дълг от 18 милиона, които заедно с предния от 8 правят общо 26 милиона лева дълг на Общината. "Нямало как", "така трябвало".... Всички тия 26 милиона лева ще ги връщат благоевградчани. Продължавайте да бъдете бедни.
гражданин публикува:
13 Февруари 2024 | 08:47
Ясно е че общината е оставена без средства а трябва да се плаща за проекти от времето на Камбитов..... но истина е че трябва и това което е изложил журналиста да се случва..... всеки да плаща за ползването на общинска собственост....
еленко публикува:
13 Февруари 2024 | 07:30
тоя па до вчера лижеше кмето днеск плюва.. смешник пълен

Добавете Вашия коментар

TOP