Геомагнитна буря от клас G2 връхлита Земята! Кога?

13 Април 2022 | 15:32
0 коментара
Любопитно
Геомагнитна буря от клас G2 връхлита Земята! Кога?

На 11 април „мъртвото“ слънчево петно AR2987 изригна. То отдели огромно количество енергия под формата на радиация и предизвика и коронално изхвърляне на маса (включващо плазма и слънчев материал). Очаква се и двете да връхлетят Земята утре (14 април) и да предизвикат както геомагнитна буря от клас G2, така и силни полярни сияния в горната атмосфера на планетата.

Слънчевите петна представляват тъмни региони по повърхността на Слънцето. Те се образуват от интензивните магнитни потоци в интериора на звездата. Слънчевите петна са временни и могат да съществуват от няколко часа до цели месеци.

Идеята за „мъртво“ слънчево петно е по-скоро поетична, отколкото научна, казва Филип Джъдж, слънчев физик от Обсерватория за голяма надморска височина (HAO) към Националния център за атмосферни изследвания (NCAR). Конвекцията на Слънцето обаче кара тези слънчеви петна да се разпадат. От тях остават единствено тихи региони от повърхността на звездата с разстроен магнетизъм.

Понякога, казва Джъдж в имейл пред Live Science, тези „слънчеви петна могат да се „рестартират““. На по-късен етап (дни, седмици) в същия регион се появява повече магнетизъм, сякаш в конвекционната зона се е образувала някаква слабост (или под повърхността на Слънцето има нестабилен регион, който е особено добър в генерирането на магнитни полета).

Каквото и да е бъдещето на AR2987, на 11 април в 5:21 ч универсално време то отдели енергия под формата на слънчево изригване (от клас ). Подобни изригвания могат да се случат, когато плазмата и магнитните полета над слънчевите петна са подложени на някакъв стрес. Джъдж казва, че те се ускоряват отвътре навън, тъй като ако се насочат към интериора на Слънцето, ще се сблъскат с плътен материал.

Добавете Вашия коментар

TOP