Ген. Мутафчийски стана Доктор хонорис кауза на военноморското училище

19 Септември 2020 | 17:02
0 коментара
Общество


Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" от академичния съвет на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".
 
"Изключително съм признателен и горд, че преди няколко години намерихме общ език с Военноморската академия и с Медицинския университет - Варна да направим проект, който ще остави дълбока следа във военната медицина. Сега имаме едни изключително мотивирани млади хора, които се захванаха с нелеката задача да учат две специалности наведнъж и да попълнят редовете на военните офицери.
 
Още новини от България и света четете тук
 
Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното здравеопазване, сега е време медицинското офицерство у нас да си върне достойното място в редовете на въоръжените сили", заяви в словото си генерал-майор Мутафчийски.
 
На церемонията присъстваха началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
 
Днес се състоя тържественият ритуал по полагане на военна клетва от 66 курсанти във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".
 
Те влязоха в курсантските редици на 14 август 2020 г. и преминаха базова военна подготовка, която включва физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по дисциплините "Огневи системи и теория на стрелбата", "Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили" и "Ядрена, химическа, биологична защита и екология".
 
Курсантите първокурсници ще се обучават в специалността "Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво" в специализации: "Корабоводене за ВМС", "Корабни машини и механизми за ВМС", "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи", "Кибероперации", "Мехатроника", "Военноморска логистика" и "Военен лекар".

Добавете Вашия коментар

TOP