Ген. Атанасов с абсурдна декларация: Каним ГЕРБ да реализират правителство с мандата на ПП-ДБ

26 Март 2024 | 17:05
1 коментара
Политика
България
Ген. Атанасов с абсурдна декларация: Каним ГЕРБ да реализират правителство с мандата на ПП-ДБ

"Продължаваме промяната - Демократична България" официално канят парламентарната група на ГЕРБ-СДС да реализират втория мандат като съставят на правителство с "взаимноприемлив" кандидат за премиер и настоящия състав на Министерския съвет.

 

В декларация, прочетена от парламентарната трибуна от съпредседателя на формацията Атанас Атанасов обясни, че по решение на ПП-ДБ и органите на партиите в коалицията потвърждават готовността си да реализират вторият мандат с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

 

"По Конституция предстои да бъде връчен втори проучвателен мандат за съставяне на правителство. По решение на Парламентарната група на Коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България” и органите на партиите в коалицията, ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат като национален, съответно общ, с Парламентарната група “ГЕРБ - СДС”.

 

Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди 9 месеца в следните рамки:

 

- Подписване от председателите на двете парламентарни групи на Споразумението, съдържащо конкретни гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение;

 

- Министър-председател: взаимноприемлива кандидатура, излъчена от Парламентарната група “ГЕРБ-СДС”;

 

- Състав: настоящият състав на Министерски съвет (МС), доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението;

 

- Структура: запазване на досегашната структура на МС.

 

За да поясним – това не е покана за допълнителни преговори извън посочената рамка. Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца.

 

Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори.

При отказ ние ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата неизпълнен на президента.

 

Очакваме официален отговор с Вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента"

 

Поканата беше посрещната с подигравателни викове "още", с иронични усмивки от депутати от ГЕРБ и бурни подигравателни аплодисменти от групите на "Възраждане" и "Има такъв народ". 

 

След изказването на ген. Атанасов  голяма част от депутатите изпаднаха в бурен смях и аплодираха, скандарайки "още, още".  

 

 

Георги Свиленски от БСП поиска думата. 

 

„Рядко си позволявам да си правя реплика на вас., но това на което станахме свидетели днес...това самоунижение, унижение на избирателите, никога не съм очаквал да го видя в залата. 

 

"Единственото, което не направихте, е да застанете тук на колене и да се молите. Единственото, което не направихте, е да предложите Бойко Борисов за премиер", реагира Георги Свиленски и прогнозира, че ако го направят, тогава ПГ на ГЕРБ-СДС ще приеме офертата. Той обобщи, че това е голямо унижение. "Наистина ви съчувствам, наистина ви съжалявам", призна социалистът от трибуната на НС.

 

Свиленски попита още Кирил Петков относно недоволството му от работата на службите как тогава им се е доверил, за да изгони по тяхно предложение 70 служители на руското посолство. И следващия мандат – тежко на тази държава. Наистина ви съжалявам. Дано час по-скоро тази дебат свърши“, отсече Свиленски.

 

„Молите се на Борисов да ви попаде хапка от властта. Това беше публично политическо харакири. Изводите оставям на вас. Предстоят избори“, заяви след него лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков излезе и обяви, че прочетеното от ген. Атанасов не е молба. 

 

Това не е молба, а чувство за дълг, каза Петков. И обвини ГЕРБ, че не спазват поетия си ангажимент преди 9 месеца, който е бил за съвместно управление за 18 месеца с ротация само на премиерите.

 

"Има нещо сложено на масата - има едно споразумение, в което се изисква реформа на правосъдната система не на хартия, а реално. В това споразумение няма делене, има прозрачен процес, не да са майки, не да са бащи на депутати, а да са чисти хора, които защитават обществения интерес", визира той смените в регулаторите. И се прехвърли на службите, които, по думите му, се занимавали само с интриги.

 

"30 години тези служби работят за нещо друго, освен за сигурността на българските граждани", добави съпредседателят на ПП, като посочи, че всеки хванат шпионин е бил по сигнал на чужда служба. 

 

"Вие сте 30 години в тази игра. И знаете ли откъде започва всичко? От чувството за отговорност, за спазена дума. Преди 9 месеца дадохме дума не за 9-месечно управление, а за 18-месечно с единствена ротация на премиери. Когато сте го направили, трябва да си спазвате думата", заяви с емоционален тон и на висок глас от трибуната Кирил Петков. 

 

Станислав Балабанов от ИТН го призова да се успокои и попита да не е употребявал нещо снощи. Думата "харакири" имала вече нов смисъл, констатира депутатът от ИТН и обяви: "Харакиро".

Добавени коментари

Ани публикува:
27 Март 2024 | 16:46
и този вече няма да го виждаме, бита карта е

Добавете Вашия коментар

TOP