ГДБОП установи 60 случая на сексуални насилници на деца в интернет годишно

26 Юни 2017 | 08:52
0 коментара
Общество

Около 60 случая на сексуални насилници на деца в интернет установява годишно Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Това се разбира от Плана за действие за 2017 и 2018 г. на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца.

Плановете на антимафиотите е да увеличат мониторинга и установяването на онлайн насилници на деца с между 10% и 20%.

От плана се разбира още, че от тази година Държавната агенция за закрила на детето прилага програми, с които да се стимулира повече деца да подават сигнали за насилие.

Акцент в Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца е разработването на специално законодателство и гарантиране на правата на деца, заподозрени и разследвани за извършване на престъпления, както и на деца, които са станали свидетели на такива. Властите констатират и увеличение на случаите, при които все повече деца-мигранти се оказват без родители. Заради това се планира създаване на специализирани услуги за настаняване на непридружени деца-чужденци, Предлага се и преглед на законодателството по отношение на разработване на цялостен режим на законово представителство на непридружени или разделени деца-мигранти, търсещи или получили международна закрила. Планира се разработването и на подходящи програми и мерки за рехабилитация и успешна социална интеграция на непридружени деца-мигранти.

Планът за действие съдържа 83 дейности за изпълнение. С изпълнението на мерките се цели да се подобри взаимодействието между институциите/организациите в работата по случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие, като особено внимание е обърнато на превенцията чрез мерки и дейности за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище. Акцент е поставен в спортните дейности, като един от начините за превенция на агресията и насилието между децата.

Предвижда се още провеждане на кампании за увеличаване на информираността и промяна на обществените нагласи към насилието над деца и работа с медиите с цел етично отразяване на теми, свързани с деца, жертви и свидетели на насилие, става ясно от доклад на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP