Гастарбайтери извиха опашки пред паспортните служби в Благоевград заради експресните поръчки, които се предлагат само в областния център

10 Август 2021 | 09:08
0 коментара
Общество

Дълги опашки се извиват пред паспортните служби в ОД на МВР – Благоевград и 2 РУ – Благоевград. Струпването е заради изтичането на срока на личните карти и паспорти на българи гастарбайтери и на македонци с двойно гражданство. За да получат нови документи за самоличност, те предпочитан да платят бърза и експресна поръчка, а такава услуга се предлага само в областния град. В най-горещите следобедни часове вчера беше пълно с чакащи хора.

„От 12 часа съм на опашката, сега е 16 часа и още не ми е дошъл редът. Много са хората като мен, които са дошли, за да си извадят червени паспорти“, заяви млада македонка от Струмица. На въпроса защо не е отишла до Паспортната служба в РУ- Петрич, тя обяснява, че експресно паспорти се издават само в Благоевград. Добавя, че първо ходила до Паспортната служба в полицейската дирекция, но там опашката била още по-голяма.

Болшинството от чакащите пред 2 РУ – Благоевград за паспорти са македонци с българско гражданство. Намира се и един българин, който е нещо като „бяла лястовица“ на опашката. Той е от Сандански, работи в чужбина и докато е в отпуск, решил да си смени личните документи. Тъй като скоро трябва да се връща в Англия, платил за бърза поръчка, която се предлага само в Благоевград.

Напливът е голям и пред Паспортната служба на ОД на МВР – Благоевград. Хората чакат под палещите слънчеви лъчи, някои са насядали на тротоара, където има малка сянка, кошът за боклук е пълен с празни бутилки от минерална вода. Някой се е сетил да постави вендинг автомат, но повечето от чакащите притичват за разхлаждащи напитки до близкото барче.

„От 3 до 5 ч. чакаме – веднъж за да подадем заявления за паспорти, след това – да ги получим. Редят се основно македонци, тъй като по време на „короната“ не можехме да дойдем до Благоевград, затова сега плащаме глоба по 20 евро за лична карта и 20 евро за паспорт. Опашката върви бавно, само 3 гишета работят и пускат по един-двама заради противоковидните мерки. Но ще чакаме, защото паспортите ни трябват, за да можем да се върнем по-скоро на работа в Германия и Италия. Всички сме за бързи поръчки за 3 дни. Моята адресна регистрация е в Петрич, но не мога там да си извадя нов паспорт, тъй като бързата услуга е само в Благоевград“,  казва македонец от Струмица.

На тротоара е приседнала възрастна забрадена жена, който е стиснала за ръката внука си.

„Ние сме от Корница, Гоцеделчевско. Чакаме за задграничен паспорт на внучето, на което предстои операция в Турция. Майка му и баща му се редят от часове на опашката. Защо не направят така, че бързите услуги за паспорти да се предлагат и в Гоце Делчев?”, задава си въпрос бабата.

Същото пита и млада жена от Сандански, чиито две деца също седят на тротоара, докато бащата се реди на опашката.

„Трябва да се поднови паспортът на едното дете. Установихме, че срокът на паспорта му е изтекъл, а решихме да отидем на море в Гърция, тъй като на нашето море е много пренаселено и скъпо. Искаме бърза услуга за паспорта. Ако не стане навреме, ще се откажем и от почивката на море“, заяви санданчанката Петя Стоянова.

„Причината за опашките са многото хора, а бързи и експресни услуги се предлагат само в Благоевград“, заяви и пресаташето на полицията Йорданка Шаркова.

Цената на експресната поръчка за паспорт, която се изготвя до 8 работни часа, е 50 лв. за деца до 14 г., 200 лв. за лица от 14 г. до 58 г., 100 лв. за лица от 58 г. до 70 г., 50 лв. за лица над 70 г. и 15 лв. за инвалиди.


Опашки се извиха пред паспортната служба на 2 РУ – Благоевград

Бързите поръчки за паспорти, които са готови до 3 дни, за деца до 14 г. са 20 лв., 80 лв. за лица от 14 г. до 58 г., 40 лв. за лица от 58 г. до 70 г., 20 лв. за лица над 70 г. и 6 лв. за инвалиди.


Голямо чакане падна и пред Паспортна служба в ОД на МВР – Благоевград

Обикновените поръчки за паспорти, които стават готови за 30 дни, за деца до 14 г. са 10 лв., 40 лв. за лица от 14 до 58 г., 20 лв. за лица от 58 до 70 г., 10 лв. за лица над 70 г. и 3 лв. за инвалиди.


Баба бе седнала на тротоара с внука, докато майка му получи задграничен паспорт за операция в Турция

За издаването на лични карти услугата е безплатна за възрастните хора над 70 г. и за деца до 14 г., но само за първа лична карта, при следваща се плащат по 13 лв., 26 лв. и 65 лв. – съответно за обикновена, бърза и експресна услуга.


Кошчето преливаше от празни бутилки от минерална вода

За лицата от 18 г. до 58 г. за лична карта се плаща по 18 лв. за обикновена, 36 лв. за бърза и 90 лв. за експресна услуга. За лицата между 58 г. и 70 г. тарифите са по-ниски – 11 лв. за обикновена, 22 лв. за бърза и 55 лв. за експресно издавана на лична карта.

За инвалиди цената е съответно 2, 4 и 10 лв.

От 20 до 150 лв. е глобата, ако не се подаде заявление за издаване на лични документи в срок до 30 дни след изтичането на нейната валидност.в.Струма.Бетина Апостолова

Добавете Вашия коментар

TOP