Галъп: Повече от половината българи смятат че информацията за ваксините е недостоверна

24 Март 2022 | 17:45
0 коментара
Общество
Галъп: Повече от половината българи смятат че информацията за ваксините е недостоверна

Повече от половината анкетирана са на мнение, че информацията за ваксините срещу COVID-19 е недостоверна, сочи проучване на Галъп интернешънъл. Целта на проучването е да провери какви са причините българите да се или да не ваксинират против вируса и вярват ли те във ваксините.

Проучването търси отговор на въпроса защо толкова малко българи са се ваксинирали срещу COVID-19. Eдна пета (21,2%) от неваксинираните у нас посочват като причина за отказ от ваксинация към този момент преболедуване на вируса. Към тях могат да се добавят и отговорите на 6,7% от интервюираните, в които личи убеждение (или знание), че съответният респондент има достатъчно антитела или достатъчно силен имунитет. 19,1% изтъкват като причина наличието на съпътстващи заболявания, алергии или други причини.

Голям е и процентът на българите, които не вярват че ваксините срещу COVID-19 са ефективни. Те са 19,1%. Тези, които ги отхвърлят като цяло са 18,6%.

За 14,4% от неваксинираните у нас пък ваксините не помагат. Основният им аргумент е, че те не пречат да изкараш вируса. В 11,7% от отговорите личи аргументът "създадоха ги подозрително бързо".

6% от хората без поставен ваксина изразяват мнение, че не са били насърчени да го направят от личния си лекар.

Като цяло, 43,1% от запитаните неваксинирани посочват различни групи причини. Това е и най-видимото натрупване. Има 28,5%, които посочват само причини, свързани с убеждението им, че, по една или друга причина, ваксина не им е нужна. Има и 25,9%, които изтъкват само причини, свързани със самите ваксини.

От отговорите е видно, че не липсват и реакции срещу усещане за принуда, изчакване, разнопосочна информация и много други.

Предмет на изследването бяха и причините за поставяне на ваксина. Основната причина е страхът от вируса и желанието на хората да се предпазят (26,7%). На второ място се нарежда грижата за семейството и околните (17,7%). Челната тройка се допълва от вярата в науката и медицината (14,1%).

Не е малък и делът на тези, които посочват причини като пътуване в чужбина, свободно придвижване и зелен сертификат

Изследването още веднъж показва, че склонни към продължаваща ваксинация са най-вече самите ваксинирани. Ваксинацията при останалите ще е в сериозна степен предизвикателство. 61,1% от всички ваксинирани имат нагласата да си поставят още ваксини (дори след бустерната), ако се наложи. Делът на ваксинираните, които заявяват, че не биха се ваксинирали повече срещу ковид-19 е 26,2%.

Сред неваксинираните респонденти делът на тези, които заявяват, че няма да си поставят ваксина, е над три четвърти (77,7%).

Сериозни са дяловете на вяра в различни твърдения, свидетелстващи за омаловажаване, за конспирация и т.н. Над две трети от всички запитани, например, са съгласни с твърдението, че определени кръгове имат интерес пандемията да се поддържа, да не приключи скоро (66,8%). Повече от половината от участвалите в изследването пък са на мнение, че вирусът е лабораторно създаден (57,3%) и че напрежението около ковид е по-скоро шумотевица и паника (55,2%). За 60% ковид е просто силен грип.

В същото време широко мнозинство в страната се съгласява, че коронавирусът е опасен най-вече за възрастните и хора и тези със заболявания (72,1%). 63,1% изразяват мнението (и надеждата), че пандемията затихва и скоро ще приключи.

Добавете Вашия коментар

TOP