Габриел връща мандата! Отиваме на избори?

19 Март 2024 | 13:18
1 коментара
Политика
България
Габриел връща мандата! Отиваме на избори?

Правителство няма да има, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се разбараха за общо управление, съобщава Епицентър. бг. 

 

Основното различие между двете формации е проектосъставът на кабинета. От ГЕРБ-СДС предлагат смяната на шест министри и са заявили, че няма да подпишат коалиционно споразумение без към него да бъде подписано и Приложение 1 със състав на кабинета "Габриел".

 

От ПП-ДБ категорично не пускат Тодор Тагарев, не искат да отстъпят и енергетиката на ГЕРБ-СДС.

 

Кирил Петков и Христо Иванов отказват да дадат и министерство на електронното управление като за негов титуляр предлагат  Цанко Арабаджиев, настоящият шеф на ББР, който наскоро беше засечен да бута количката на Лена Бориславова с бебето й.

 

Преговорният екип на ПП-ДБ се опитва да търгува всеки пост в изпълнителната власт, като непрекъснато си сменя мнението за дадени кандидати и желанията за властовите позиции, към които имат апетити.

 

 


 

 


  

Оканчателният провал на преговорите стана ясен малко след 12.00 часа, когато изтече даденият от Габриел краен срок за постигане на съгласие.

 

Междувременно от прессекретариата на президентството обявиха, че държавният глава има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни, 

 

Още вчера премиерът в оставка Николай Денков коментира, че разпространеният в медиите проектосъстав на кабинета не е приемлив за ПП-ДБ.

Тази сутрин съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред медиите, че няма съгласие за правителство.
Делян Добрев от ГЕРБ-СДС също беше лаконичен:"Не съм голям оптимист. Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори".

 

Вчера кандидат-премиерът Мария Габриел обяви, че в 12 ч. днес (19 март) ще върне на президента проучвателния мандат за съставяне на правителство, независимо дали е изпълнен.

 

Предишният краен срок на ГЕРБ беше 12 ч. на 18 март, но също не беше спазен.

По Конституция Габриел разполага със седем дни, за да опита да състави кабинет, те изтичат в понеделник (25 март).



Очаквайте подробности!

Добавени коментари

??? публикува:
19 Март 2024 | 13:45
Браво. Да се махат ПП и ГЕРБ и ДПС та да тръгне тая държава на хубаво

Добавете Вашия коментар

TOP