Фрази и словесни тактики, с които ще смажете противника си

22 Февруари 2016 | 08:44
0 коментара
Любопитно
Фрази и словесни тактики, с които ще смажете противника си

Ние всички сме водили дебати или дискусии и понякога не сме успявали да намерим точните думи. И, разбира се, след като “битката” свърши, започват да ни идват на ум правилните неща, които е трябвало да кажем, пише Другите новини.

Да вземем за пример политиката. Почти нито един политическият отговор не е спонтанен. Консултантите са похарчили милиони, опитвайки се да изработят правилна линия на поведение. И ако изучите дебатите и словесните тактики на политическите кандидати, ще намерите доста примери как да сразите вашия словесен враг. Ето и 5 примера.

1. Пренебрежителен контраудар

Трикът тук е да бъде поразен емоционално, но с чувство за хумор.

Един пример е Доналд Тръмп, който много ефективно преметна Джеб Буш, многократно наричайки го “слабо енергичен”. Когато Буш идва напълно въоръжен в една от дискусиите, Тръмп успява да го порази, казвайки просто: “О, сега имате повече енергия – това ми харесва.”

2. Културни препратки

Става дума за използване на препратки към културни събития в отговор на изкопаната от вашия опонент риторична яма. Тук можете лесно да попаднете под насрещен огън, но ако го направите правилно, вие ще се окажете в отлична позиция.

3. Мълчания

Понякога фактите са на ваша страна до такава степен, че можете да спечелите точки, просто като излезете от дискусията. 

4. Очевидно и невероятно

Друг начин за управление на очевидна истина – да я кажете по начин, който е толкова ясен и очевиден, че просто не може да се каже нищо.

Пример: През 1988 г. Дан Куейл участва в изборната надпревара за вицепрезидент, и в дебата с кандидата на Демократическата партия, сенатора Лойд Бантсън, Куейл изказва мнение, че той има толкова опит, колкото е имал Джон Кенеди, когато се кандидатира за президент през 1960.

Отговорът на Бентсън до голяма степен затвърждава мнението на Куейл: “Сенатор, аз служих с Кенеди, аз познавах Кенеди. Кенеди беше мой приятел. Сенатор, вие не сте Кенеди”.

5. Да биете врага със собственото му оръжие

Също така, можете да вземете от опонента си дословни фрази и да ги използвате, като да ги обърнете срещу него.

Най-класически пример е , когато Рейгън се кандидатира за преизбиране на 73 г. Когато това се споменава в дебата, той не разбира въпроса, но отговаря като гений: “Аз няма да правя възрастта предмет на дебат в тази кампания, аз няма да използвам за политически цели младостта на моя опонент и неговата неопитност “- казва Рейгън.

Колко ефективна е това? Той побеждава опонента си, Уолтър Мондейл, смеейки се.

Добавете Вашия коментар

TOP