Фондация "Димитър Талев" - Сандански събира пари за купуването на родния дом на Талев

23 Януари 2019 | 06:42
0 коментара
Бизнес

Фондация "Димитър Талев"-Сандански стартира следващия месец кампания за набиране на средства за закупуването на родната къща на автора на „Железният светилник” в македонския град Прилеп. Това разкри санданчанинът Димитър Тошев, който е сред учредителите на неправителствената организация.

Само преди дни, на 9 януари, в курортния град се проведе поредната среща със собственичката на сградата – Снежана Аческа. „Тя предлага съвсем поносима цена за имота. Къщата, в която на 1 септември 1898 г. е роден големият ни писател, е най-старата в Прилеп. Открива се възможност страната ни да има културно-исторически паметник в центъра на този град, да направим културен мост между страните от двете страни на границата”, каза Димитър Тошев.

Набирането на средства ще става по банков път и чрез провеждането на различни събития с благородната кауза България да придобие родната къща на писателя. Първата проява ще е през февруари в Сандански, в нея ще участват ученици от училища в Пиринския край, чийто патрон е Димитър Талев.

„Обмисляме да има символичен вход от 1 лев, всеки ще може да дари по-голяма сума, ако желае. Вече сме открили и набирателна сметка, но не бързаме да я обявим. Първо ще формираме Обществен съвет от известни личности, които всяка седмица ще следят движението по сметката и ще са гарант срещу евентуални злоупотреби”, уточни Димитър Тошев. Той и останалите му съратници искат да превърнат родния дом на Талев в къща-музей, в още един културен център на България в Македония. Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP