Фирми от Благоевградска област фигурират системно в списъците на НАП като нарушители

10 Юни 2019 | 09:55
0 коментара
Бизнес

Фирми от Благоевградска област с различен бизнес в сферата на услугите фигурират системно в списъците на НАП като нарушители.

На официалния сайт на данъчните ежедневно се качват списъци на подлежащи на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение заради констатирани нарушения на Закона за ДДС. Те най-често се отнасят до неиздаване на касов бон или проблем при поддръжката на фискалното устройство, което е предпоставка за прилагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“. Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции. Това, което прави впечатление, че  непрекъснато се повтарят едни и същи търговски дружества – заведения, хотели, хранителни и зеленчукови магазини, козметични студия, фризьорски салони, бензиностанции. Това се отнася за последните списъци на НАП за 29, 27, 23 май, които сякаш са писани „под индиго“. Сред тях са кафене „Випс” на фирма „Алина-2016” ЕООД, магазин за плод и зеленчук на фирма „Алекс фрутс 13” ЕООД, хранителен магазин „ВГ маркет” на „Бета 111” ООД и други обекти в Благоевград.

В тази връзка потърсихме управителя на благоевградска фирма, стопанисваща заведение в кв. „Еленово“, за да попитаме дали скоро са били проверявани от данъчни служители. „Последната проверка е от месец декември миналата година. Обектът ни беше запечатан за един ден, тъй като след това обжалвахме принудителната административна мярка и тя бе отменена от съда“, обясни бизнесдамата с молба да не бъде споменавано името й, за да не бъде нарочена. Фирмата на благоевградски бизнесмен, който има вериги за хранителни магазини, също е окачена в списъка на нарушителите. „Данъчните бяха на проверка преди 3 месеца, откриха нередности при водене на касовия дневник и наложиха принудителна мярка за запечатване, която обжалвах и съдът я отмени. Нямам представа защо моята фирма продължава да е в списъците с нарушители на НАП. Вероятно не ги актуализират“, предположи бизнесменът.

Актуални ли са списъците на НАП и каква е причината едни и същи фирми да присъстват като нарушители попитахме говорителя на приходната агенция Росен Бъчваров. Той обеща да отговори, но това не се случи. А списъците са същите и през юни.

Иначе заповедите на НАП за предварително изпълнение на принудителните административни мерки масово се обжалват в Административен съд – Благоевград, който започна да разглежда такива дела от началото на годината. Повечето от така наречените заповеди за незабавно изпълнение се отменят, тъй като съдиите считат, че са написани бланкетно, с общи и абстрактни мотиви, като  „защита на особено важни държавни интереси“ , без да почиват на конкретни фактически основания. Едно от последните решения в тази посока е на съдия Иван Петков по жалба на управител на хранителен магазин в Разлог,  подлежащ на запечатване за 14 дни заради неиздаден касова бележка за шише минерална вода на стойност 70 стотинки. Контролната покупка е направена от данъчен инспектор, който си пазарувал като клиент. Съдията отменя разпореждането на началника на НАП за предварително изпълнение на принудителната административна мярка поради липса на фактически основания и противоречащо на закона.

С подобни мотиви съдия Димитър Узунов отмени заповед на НАП – София за запечатване на студио за красота в Благоевград след неиздаден касов бон за козметичен продукт „поправка за нокти“ на стойност 5 лв., закупен от данъчна инспекторка . След като излязла от ролята на „таен клиент“, служителката на НАП извършила проверка и установила разлика от 20 лв.  между касовата наличност от фискалното устройство и фактическата наличност на средствата. На място е съставен констативен протокол и близо два месеца след това със заповед на НАП – София на благоевградската фирма е наложена принудителната административна мярка, включваща запечатване и забрана за достъп до студиото за красота за 14 дни. С изрично разпореждане в същата заповед е допуснато предварителното й изпълнение, мотивирано с накърнен интерес на държавния бюджет, както и интересите на потребителите. Незабавната заповед е връчена на дружеството над 2 месеца след нейното издаване, която я обжалва в Административен съд – Благоевград. Според съдия Димитър Узунов освен общите разсъждения относно защитата на държавния и обществен интерес, в заповедта не са изложени конкретни съображения за системно неизпълнение на задълженията на търговеца към фиска. Нещо повече, НАП е издал оспорената заповед два месеца след констатираното нарушение и е насрочил нейното изпълнение за след четири месеца. По този муден начин на административния орган защита на държавни интереси не се охраняват, отсече съдията. Все пак има и изключения, при които съдии отхвърлят жалбите срещу незабавните заповеди. Така собствениците на известно благоевградско заведение изтеглиха „късата клечка“ и то остана запечатано по време на абитуриентските балове.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP