Фирми от Благоевград, Разлог, Петрич и Гърмен с глоби от РИОСВ

09 Юли 2023 | 10:48
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Фирми от Благоевград, Разлог, Петрич и Гърмен с глоби от РИОСВ

Инспектори от РИОСВ - Благоевград санкционираха собственици за екологични нарушения по време на извършени проверки по сигнали в 91 обекта.

Три от тях са по жалби в МОСВ и последвало разпореждане за последващ контрол и налагане на глоби.

Сред наказаните е "Винарска изба Логодаж". Съдружниците са се споразумели за плащане на 1400 лева по акта за административно наказание. Глобата е за незаконно ползване на повърхностен воден обект – река Логодажка, без необходимото за това основание. Винарското дружество не притежава издадено от Басейнова дирекция" разрешително за заустване на отпадъчни, битово-фекални и производствени води.

Санкция от 7000 лева има и фирма от Петрич. Глобата на „Ти Ем Инженеринг“ ЕООД е за това, че като лице притежаващо регистрационен документ за извършване на дейност по транспортиране на отпадъци, включително утайки от септични ями, не е изпълнило поставено в него условие - предаването за последващо третиране на отпадъците, включени в решението да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ.

Разложки дружества са също сред екологичните нарушители. "Коген Юзина" е с глоба от 152 лева. Дружеството експлоатира инсталация за производство на пелети. След извършени контролни замервания на 15.05.2023 г., с които е установено превишаване на нормата за допустими емисии по показател прахообразни вещества.

 

Строителна фирма от Разлог е проверена извънредно за силно запрашаване в района квартал „Ален Мак“ в Благоевград, вследствие на извършваните дейности на строителна площадка на търговски обект на веригата "Билла". Съвместно с представител на община Благоевград, е извършена проверка на „Балканстрой КК“ ЕООД – изпълнител строителните дейности. Инспекторите са установили, че на обекта се извършват изкопни работи и извозване на земни маси, кофражни дейности, влагане на бетон и изграждане на канализация. На площадката освен наличната строителна и транспортна техника е налична и трошачна инсталация за претрошаване на бетонови отпадъци, генерирани от разрушените сградите, които преди това са били в имота. Времето в момента на проверката е ветровито и се наблюдава леко запрашаване на атмосферния въздух от наличните в югоизточната част от имота, бетонови късове, примесени с по-фина фракция бетон, както и земни маси с обща височина около 4-5 м, разположени на площ около 100 кв.м. Установено е извозване на строителни отпадъци до терени на частни лица, за което от страна на Инспекцията не са издавани разрешителни или друг вид документи по реда на ЗУО. По време на проверката не е представен план за управление на строителните отпадъци, образувани от разрушаването на бившите сгради в имота. На дружеството е дадено предписание да извършва редовно оросяване на площадката, както и на уличното платно, преминаващо покрай обекта, с цел недопускане разпространение на неорганизирани прахови емисии от изграждането на обекта. Община Благоевград е уведомена писмено, че като контролен орган отговорен за осигуряване чистотата на въздуха на територията на общината, съгласно чл. 19, ал. 2, т. 1 от ЗЧАВ, следва да осъществява редовен контрол за спазването на мерките за недопускане замърсяването на атмосферния въздух от дейностите по изграждане на горецитирания обект, както и във връзка с изпълнението на заложените мерки в „Общинска програма за качеството на атмосферния въздух и достигане на установените норми на ФПЧ10 и ПАВ на територията на община Благоевград“ с период на действие 2019 г. – 2023 г.
За изясняване на обстоятелствата и конкретизиране на извършените нарушения по отношение на управлението на отпадъците, от страна на РИОСВ – Благоевград са предприети допълнителни действия: установяване собствениците на терени, до които са извозени строителните отпадъци; изискване от възложителя на премахването на строежа да представи плана за управление на строителните отпадъци, както и отчет по неговото изпълнение. От „Балканстрой КК“ ЕООД ще бъде изискана информация относно извършените превози на строителните отпадъци и тяхното последващо третиране.

Съставен е акт и на фирма „ГЕЙТ“-Благоевград, експлоатираща находище „Айселана“, землище на гърменското село Крушево. Актът е за нарушение на  Закона за защита от шума в околната среда, изразяващо се в неспазване изискванията за провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на показателите за шум, излъчван в околната среда от промишлен източник - находище за добив и първична обработка на скалнооблицовъчни материали – гнайси и гнайсошисти от участък „Айселана - 2“, находище „Айселана“.

Добавете Вашия коментар

TOP