Фирма "сателит" на Тоци атакувана от съветници в Дупница заради забавения ремоннт за 1,8 млн. лв. на ул. „Орлинска”

27 Март 2022 | 15:05
0 коментара
Общество
Фирма сателит на Тоци атакувана от съветници в Дупница заради забавения ремоннт за 1,8 млн. лв. на ул.  Орлинска”

Заседанието на ОбС – Дупница вчера започна с проблем на техниката за гласуване и се наложи да се мине на стария вариант – да се гласува с вдигане на ръка. Както “Струма” писа, общината плати 30 000 лв. на фирма да инсталира техниката за онлайн гласуване.

Заседанието започна с питане на общинския съветник и лидер на БСП в Дупница Александър Анин защо се бави ремонтът на ул. „Орлинска”, който започва от старите гробища в града и трябва да обхване до началото на Самоковско шосе на изхода на Дупница. Той попита и защо не е ремонтиран обходният път, по който в момента минава обходният маршрут заради ремонта, и дали фирмата, извършваща ремонта, ще понесе наказание за забавянето.

Ремонтът, който е за над 1,8 млн. лв., се извършва от благоевградската фирма „Благоустройствени строежи” с управител Константин Обецанов - Коки, съдружник на кримигероите от Банско- Джипсовете и благоевградският пишман бизнесмен Димитър Янков - Кенеди. Фирмата е "сателит" на Тоци -"асфалта" в обществени поръчки в Перник, Дупница и Благоевград. 

Кметът М. Чимев отговори: “На обходния път направихме студено асфалтиране, което се оказа, че не е добро, и се отвориха отново дупките, за което се извинявам. В договора има клауза при забавяне на фирмата да бъде санкционирана с 0,01 процент на ден от стойността на обекта, но в случая няма забавяне. При създала се аварийна ситуация на отклонение на ВиК е подписан протокол, с който временно се спира работата на фирмата до отстраняване на ремонта. Има още един подписан протокол заради лоши метеорологични условия, с който се спира работата на обекта. Ремонтът на улицата трябва да приключи за 90 календарни дни”, заключи кметът М. Чимев.

На заседанието на ОбС вчера беше приета докладна записка, свързана с отчета за работата на общинската комисия за борба с противообществените прояви на деца. Данните от отчета обаче не бяха изнесени в публичното пространство. Общинската съветничка от БСП Валентина Караганова попита комисията знае ли, че малолетни деца се събират на групи в изоставени къщи в центъра на Дупница през късните часове на нощта и какво правят по това време там.

Ценка Стоянова, която ръководи  комисията, заяви че не е тяхна работа да извършват проверки за поведението на децата.Това е работа на Детска педагогическа стая към полицията. Доскоро имаше само един служител. Сега са двама и се надявам, че работата им ще бъде по-ефективна. Ние работим с деца с противообществени прояви. За миналата година са регистрирани 24 деца”, заяви Ц. Стоянова на сесията вчера.

Общинските съветница дадоха съгласието си за  участието на община Дупница в създаване на сдружение на общини за приюти за бездомни кучета.

Костадин Костадинов заяви, че общината заделя годишно по 10 000 лв. за приюта за кучета, които са пари от данъците на гражданите. Кметът М. Чимев каза пред съветниците: “Проблемът с кучетата е голям. Казват ми хора, че се изхвърлят кучета и от съседни  общини на територията на нашата община. С влизането ни в сдружението ще можем да влияем и на законодателството да се променят някои закони, свързани с безстопанствените кучета”.

„В момента в приюта има 26 клетки, в които са настанени 50 кучета”, съобщи директорът на приюта Даниела Бранкова.

Местните управници дадоха картбланш на кмета М. Чимев да включи общината в сдружението. Те гласуваха общината да участва и в норвежки проект за 17 млн. лв. за закупуване на линейка с оборудване, която да обслужва ромските квартали в града.

Общинските съветници гласуваха и продажбата на 8 апартамента от бившето общежите на колежа в Дупница.

Лидерът на БСП и общински съветник Ал. Анин попита дали общината иска да си попълни бюджета с продажбата на апартаментите. В момента говорим за апартаменти, а в докладната е записано продажба на общински имоти, кое е правилното?

Арх. Асен Пилев, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по строителство към ОбС, заяви: “Правилно е записано, тъй като жилищната площ е разрушена и не представлява апартамент, в който може да се живее”.

Кметът М. Чимев допълни: “Преди една година изпратих комисия, която да разбере в какво състояние е блокът, в който се помещават апартаментите. Оказа се, че са необходими 200 000 лв., за да се приведе в що-годе добър вид за живеене. Общината трупа само загуби от този имот, а той е включен в програмата на общински имоти, които ще бъдат обявени за продан. С инфлацията приходите на общината няма да стигнат да се плати газта за отопление на детските градини и други неотложни разходи. С продажбата на тези апартаменти няма да платим всичко, но ще подпомогнем бюджета. За месец декември сме платили 170 000 лв. за ток. Сега сметката е 160 000 лв., това са разходи, които трябва да платим…

В крайна сметка общинските съвеници дадоха съгласие да се проведат публични търгове за продажбата на апартаментите.

Общинският съветник и екскмет на Дупница д-р Пламен Соколов хвърли „бомба” в края на заседанието на ОбС в Дупница вчера. Той заяви пред общинските съветници: „През месец ноември бях свидетел по дело срещу бившия премиер Бойко Борисов. Там присъстваха пиарът му Севда Арнаудова и съпругът й. След това получих заплахи от местни гербери. Служител на полицията е питал сина ми: „Къде е баща ти?”.

Моят род не е от преселници. Корените ми са от Дупница и много добре знаят къде живея. Преди време се полагаше асфалт на улицата, на която живея. Попитах работниците дали може да сложат 5 кв.м асфалт пред дома ми, като ще си заплатя за услугата. Работниците ми казаха: „Питай Тоци”. Кой е Тоци да дава съгласие дали да се асфалтира пред дома ми, или не. Питам по каква линия Тоци дава разрешение къде да се асфалтира?”, попита д-р Пл. Соколов. /Той визира задържания за лихварство и рекет приближен до Братя Галеви Апостол Чакалов-Тоци/.

Д-р Пл. Соколов заяви още: „Днешното заседание на ОбС е далавера, кучета и роми. Такива докладни разглеждахме днес, за продажбата на 8 общински апартамента, участие на общината в сдружение на общини, за общински приюти за кучета и проект за ромите. За войната в Украйна, бежанците и нарастващата инфлация конкретно в Дупница никой не обели дума. Това ли са актуалните проблеми на общината?”, попита д-р Пл. Соколов. 

Той попита кмета на общината М. Чимев  и защо 6 м. се ремонтира улицата до старите гробища в града и отправи обвинения срещу него, че фирмата изпълнител на обекта не плаща наем за общинското място, върху което се стопанисва техниката.в.Струма

 

Добавете Вашия коментар

TOP