Фирма предлага ваксини поотделно на страните зад гърба на ЕС

12 Февруари 2021 | 16:54
0 коментара
Бизнес

Четири държави-членки на ЕС получиха предложение да подпишат отделни споразумения за ваксини срещу COVID-19, извън рамките на сделките на ЕС, за да получат дозите по-бързо от други, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от Euractiv. Става дума за британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, която закъснява с договорените с ЕС доставки.

Изявлението на министър-председателя повдига въпроси относно тактиката на компанията след раздора с ЕС заради забавени доставки на дози, които ЕК твърди, че значително са провалили програмите за ваксинация в целия блок.

„Докато AstraZeneca отказваше да достави на ЕС 80 милиона дози, получихме многократни предложения за тази ваксина - не само аз, но и трима други министър-председатели в Европа - дори преди началото на доставките (за ЕС)“, каза Бабиш и уточни, че става дума за „Фирма, посредник от Дубай, с предплащане от 50%“.


„Повярвайте ми, определено бихме използвали тази възможност, ако беше реалистична. Но ние не можем да си го позволим, имаме някои споразумения (ЕС) и трябва да ги спазваме“, добави Бабиш.

Цената на ваксините в тези отделни сделки все още е неизвестна, но като се има предвид изявлението на Бабиш, тя вероятно е по-висока от 1,78 евро за доза, както бе разкрито от белгийският държавен секретар Ева Де Блеекер.

Инцидентът също добавя към подозренията на ЕС за задкулисни преговори на ниво държава-членка с фармацевтичната индустрия, заобикаляйки Брюксел.

Когато EURACTIV попита Европейската комисия за възможността за такива двустранни оферти преди няколко седмици, източници от ЕС отговориха, че не са запознати с тях.

Добавете Вашия коментар

TOP