ФИНАНСОВИ ЗЛОУПОТРЕБИ В ДУПНИШКАТА БОЛНИЦА! Ексшефът Р. Тимчев дублирал договори за ремонт, липсват 20 000 лв. от касата

01 Февруари 2017 | 21:21
0 коментара
Общество

Д-р Пламен Соколов и съпругата му д-р Кармелита Кацарска са получавали по 1000 лв. заплата от болницата, без да са ги заработили, и то в продължение на 6 месеца, заяви на пресконференция управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД - Дупница д-р Владислав Миков.

Вчера, 22 дни след като пое управлението, той извади на светло всички финансови нарушения, извършени от предшественика му Росен Тимчев.

"Бившият управител все още не е представил фактури за взетите от него срещу касов ордер 20 000 лв. от касата на болницата - заяви Миков. - Тимчев лично заведе един от шофьорите до София и показа къде са двата липсващи автомобила на болницата. Единият е бил на паркинг в кв. "Горна баня" от юли месец, другият е намерен в друг квартал на столицата. Бяха проверени километражите на колите, оказа се, че са ползвани. Едната кола е със спукано стъкло и огънат калник. И двата автомобила са с изтощени акумулатори. Ще се наложи и ремонт по тях въпреки твърдението на Росен Тимчев, че колите са на ремонт", заяви д-р Вл. Миков.

„Има дублирани договори със самоковска фирма за извършен ремонт на покрива на бившата Военна болница”, заяви болничният шеф.

С единия договор Тимчев е платил ремонта на покрива на сградата на хирургичен блок на стойност над 6000 лв. По време на проверката е открит друг договор, с който бившият управител плаща същата услуга, като вместо пари е дал двата апарата за хемодиализа от затвореното отделение по хемодиализа. От своя страна, самоковската фирма е продала апаратите на болницата в Троян, за което "Струма" писа. 

„Ремонтът в ортопедия, който започна по времето на Тимчев и д-р Пламен Соколов, който е и общински съветник, твърдеше, че прави със собствени пари, не е довършен и не е платен, разкри още д-р Миков. - Болницата дължи пари на три дупнишки фирми за извършени ремонти. Р. Тимчев е купувал инструменти за отделенията на високи цени, въпреки че те не са имали нужда от тях. В хирургичното отделение са отрязани радиаторите, а нови не са монтирани. В момента отделението се отоплява на ток, което възлиза над 20 000 лв. месечно. Издирваме къде са радиаторите. Търсим и в двата пункта за скрап в Дупница, за да уточним какви са приходите от свалените радиатори и дали отговарят на стойността им. В затвореното отделение по хемодиализа е започнато изграждане на морга. Защо е било необходимо? Болницата разполага с морга на приземния етаж", попита д-р Вл. Миков.

Болницата е глобена 10 000 лв. от РЗИ - Кюстендил за това, че Тимчев не е уведомил институцията, че закрива хемодиализа. Управителят обяви още, че през 2016 г. не са погасени нито лев от задълженията на болницата, които възлизат на 1,5 млн. лв. заедно с натрупаните лихви.

"Дължим пари на всички доставчици, като започнем от хляба и свършим с тока. В момента нямаме запори по сметките. Втори месец изплащаме по половин заплата на медицинския и помощен персонал в болницата. Надявам се, след като изтеглим кредит от 1 000 000 лв., да тръгнем нагоре. Парите, с които са изплатени част от задълженията, са взети от фонд "Работна заплата". Тези пари ги дължим на работещите в болницата. Надявам се до април месец да се издължим на хората", каза още д-р Вл. Миков.

Той обяви, че няма да затваря ортопедично отделение, което е отличник по приходи за последния месец. "Съкращения ще има само на помощен персонал  в болницата. В момента се извършва разширение на психиатрично отделение. Фтизиатрично и психиатрично отделение се дотират от Министерството на здравеопазването и не влияят на бюджета на болницата", заключи управителят д-р Владислав Миков.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP