Финансова инжекция в размер на 71 443 079. 28 лева от МРРБ за общините в Пиринско

01 Август 2022 | 10:32
1 коментара
Бизнес
Финансова инжекция в размер на 71 443 079. 28 лева от МРРБ за общините в Пиринско

Министерството на регионалното развитие задели 418 млн. лв за финансиране на 297 общински инфраструктурни проекта – ВиК, улици и пътища, в 234 от общините в България. Финалният списък с одобрените и гласувани средства за общините бе публикуван на страницата на МРРБ.

В Пиринско най-много средства ще получат общините Петрич, Белица и Струмяни по над 10 млн. лв., с 9 404 078 лв ще изгражда нови инфраструктурни обекти  община Кресна. Близо 8. 5 млн. лв. получава община Благоевград, като големият успех е, че са отпуснати над 7 млн. лв. за изключително важната за областния център улица „Промишлена“, която от години чака финансиране. 7. 5 млн. лв са заделени за община Гоце Делчев, около 12 млн. лв получава община Струмяни.

Сандански е в списъка с над 3 млн. лв, около 3 млн. лв. са парите, одобрени за обшина Хаджидимово. Малко над 2 млн. лв. отиват в община Якоруда. 1. 783 338 лв. са за община Банско. Сатовча ще получи 1 626 096. 48 лв. Близо милион ще получат общините Гърмен и Симитли.  Публикувайки списъкът с избраните за финансиране общини, министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов коментира:   „За първи път 234 общини, в които живеят над 6. 4 млн. души, ще получат пари за благоустройство.

През 2022 г. ще бъде дадена 50% от сумата и ще могат да се стартират проекти за над 827 млн. лв.,   Изборът беше сложен. Общините подадоха искания за над 2000 проекта за над 5 млрд. лв., за които кметовете твърдят, че имат проектна готовност. Експертите на НСРОБ и МРРБ заедно работиха върху задачата инвестициите да достигнат до най-широк кръг общини и да решат най-наболели проблеми.

От понеделник / утре/ МРРБ ще изпрати писма до всички общини, които не са предоставили всички необходими документи: пълната техническа и проектна информация за обектите, валидни разрешителни за строеж, декларация за липса на двойно финансиране и др.  Във финалния списък на МРРБ са включени само обекти, които по Закона за публичните финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на министерството.

Това е началото на целево финансиране за общините на конкурентен принцип по обективни критерии и първа стъпка към финансова децентрализация на българските общини. Прекратихме практиката да се раздават средства с ПМС без критерии или според политическите пристрастия. Работихме в тясно сътрудничество с експертите от НСРОБ и се надявам това да е модел за политика към местната власт и занапред, казва министър Караджов.

Добавени коментари

Разложенин публикува:
01 Август 2022 | 23:53
А за наще крадци в Разлог един дебел хуй. Как не ви е срам некадьрници? За всички има по малко за.Разлог нищо.И в София вече знаят че ако ви.дадат ще ги откраднете набързо. Прости безбожници нямате страх от нищо.....

Добавете Вашия коментар

TOP