ФИНАНСОВА ИНЖЕКЦИЯ: 1,37 млрд. евро влизат в държавната хазна

07 Ноември 2022 | 16:40
0 коментара
Бизнес
ФИНАНСОВА ИНЖЕКЦИЯ: 1,37 млрд. евро влизат в държавната хазна

Европейската комисия даде предварителна положителна оценка на искането на България за отпускане на 1,37 милиарда евро безвъзмездни средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е първият одобрен транш по плана.

Според Комисията българските власти са представили подробни и изчерпателни данни за изпълнението на представените от страната в края на август 22 ключови етапа и цели. Те включват реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, климатичната неутралност, цифровата свързаност, устойчивия транспорт, пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол.

От Комисията допълват, че планът на страната ни ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства.

Комисията изпрати оценката си на икономическия и финансов комитет с искане за неговото становище, което трябва да бъде представено най-късно до 4 седмици. След това Комисията ще приеме окончателното решение за отпускането на средствата и тогава те ще могат да бъдат изплатени на страната ни.

Комисията също така сподели положителната си предварителна оценка с Европейския парламент.

Добавете Вашия коментар

TOP