На 3 и 4 септември подножието на Пирин планина ще бъде огласено от живи неравноделни ритми. Тазгодишното издание на Балкански фестивал „Бохеми” отново ще представи еклектиката, колорит и богата душевност на балканеца.

За първа година Дино Мерлин ще бъде част от фестивала.

Изпълнителят от Сараево е идвал в България няколко пъти и сам споделя, че се чувства много щастлив и обичан тук.

Той е един от любимите музиканти и текстописци на полуострова и два пъти е представя страната си на „Евровизия”, както и на десетки световни конкурси.

Разпознаваеми са изпълненията му с Весна Змияна и Горан Брегович, пял е на една сцена с Рей Чарлз, Мерцедес Соса и много други.

На фестивала ще чуем освен евргрийни като „Йорговани“ (Jorgovani), „Месечина“ (Mjesecina), „Нещо хубаво трябва да се случи“ („Nesto ljepo treba da se desi“) и песни от последния му студиен албум “Hotel Nacional” (2014).

Magnifico също ще пристигне у нас специално за фестивала.

Музиката на словенския аристократ е вдъхновена от балканския фолклор, но е съчетана с пикантно латино и реге звучене, тя е характерна за региона, но и много специфична заради тембъра на Robert Pešut.

В момента Magnifico работи по новия си студиен албум, чиято промоция се очаква това лято и българската публика може да е от първите, които ще чуят „Kuku Lele” на живо.

Признатият тромпетист Kristijan Azirovic ще бъде един от специалните гости в Банско. Той не веднъж е печелил приза Prva Truba Guće („Най-добър тромпет на Гуча”) и няма да заочарова почитателите си в Банско.

Фестивалът ще започне с всенародни балкански хора и ще продължи с Алкохол Джаззз Оркестър.

Интернационалната бандата е основана през недалечната 2014 г., но вече гордо показва първия си албум. Стилът на тяхната музика е патриотичен-народен-пънк-данс-рок, или балкански twist-and-shou, по тяхната собствена дефиниция.

Руслан "Аджо" – китара и вокал, Илиян Дянков - акордеон, Денис Кондрашов - бас миксират руско-български звуци. Групата е ориентирана към класическа реге и ска стилистика, като към обичайните китара, бас и барабани, момчетата включват и акордион, който привнася така желания балкански отенък в музиката им.

Водещият и през 2106 г. ще бъде Ники Станоев, миналата година демонстрира на многохилядната публика завидните си актьорски умения.

Централният площад на град Банско „Никола Вапцаров” ще се превърне в пресечна точка на култура, традиции, обичаи, кухня и фолклор от всички краища на Балкански полуостров. Входът е свободен.

Подробности ще намерите тук: https://www.facebook.com/Bohemiafest/