Фестивал на кестена ще се проведе в полите на Беласица

03 Октомври 2016 | 21:35
0 коментара
Общество
Фестивал на кестена ще се проведе в полите на Беласица

На 15 октомври 2016 г. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите за пета поредна година ще организира Фестивал на кестена. Това съобщиха от пресцентъра на Дирекция на Природен парк „Беласица“.

Основната идея на този фестивал е да популяризира природното и културно наследство в района на планина Беласица. Празника се провежда всяка есен, когато са узрели плодовете от кестени, а мястото е село Коларово, на площада пред читалище „Яне Сандански“.

Началният час на събитието е 14:00 ч. На него хората от живописния край на югозападна България представят характерни местни ястия и различни специалитети, приготвени предимно с плодовете на кестена. Самодейни фолклорни групи към читалищата на селата Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът, Габрене, Тополница и град Петрич ще изпълняват типични за района певчески и танцови програми. Разучаване на български народни танци, дефиле с народни носии, красива и приятна разходка в планината са само част от нещата, които са приготвили организаторите за всички предпочели да присъстват на събитието. В традиционното за празника творческо ателие Кът „Сръчко” ще има отново игри и забавления за най-малките.

Фестивалът се организира от Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към ИАГ с подкрепата на Българска фондация „Биоразнообразие“, Пирински туристически форум, община Петрич, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села.

Събитието се реализира и благодарение на любезното участие на Винарна „Орбелия“, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Петрич, клуб „Творци от Петрич“ към сдружение „Реализация и бъдеще за всеки“, сдружение „Млад планинар, Народно Читалище "Братя Миладинови - 1914" град Петрич, Градски исторически музей – Петрич. 

Добавете Вашия коментар

TOP