Фермерите след срещата при премиера: Протестите продължават

07 Февруари 2024 | 22:21
0 коментара
Политика
България
Фермерите след срещата при премиера: Протестите продължават

Приключи срещата на протестиращите фермери с правителството. Протестите продължават, предаде БГНЕС. Съгласието е само по някои от точките. В петък – 9 февруари ще има нова среща.

По-рано днес първи излязоха представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

"Влязохме, видяхме, че на нея има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни. Тези хора имат чисто политически искания и затова ние поискахме да се разграничим. Казахме на министър-председателя, че ще изчакаме да си приключи срещата с тези хора, които явно имат политически искания, в момента имат и заместник-министър в министерството. Нямам мандат да седна с тях на една маса, затова решението беше да излезем", обясни Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация допълни, че нямат информация в детайли за това какво е включено в меморандума, предлаган от правителството.

"В България има над 200 браншови организации. Голяма част от тях са без членове, но се заявяват като такива. Днеска чухме много упреци, че не ги приема министър-председателят, той затова ги приема първо тях, от уважение, което е абсолютно нормално", коментира още Караколев.

"Проведохме разговори с премиера, за съжаление от Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопрозводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно и решихме да разделим срещата, така че тя се проведе на два етапа", посочи Преслав Борисов от Български фермерски съюз.

"Ние поставихме част от нашите искания за краткото време, което имаше. Разбрахме се с министъра на земеделието да дадем в писмен вид нашето желание. Всички искаме едно и също, така че не виждам разделение в исканията", добави Борисов.

От правителствената пресслужба след срещата заявиха, че кабинетът продължава да търси работещ вариант за споразумение с представителите на протестиращите земеделски производители, който е приемлив за всички страни.

Премиерът акад. Николай Денков беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба. Преговорите ще продължат в петък следобед.

Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството.

На срещата страните се споразумяха и за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Министър Кирил Вътев заяви, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на министерството и на ДФ "Земеделие" като няма да засегнат по никакъв начин средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието.

Източник: БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP