Фермерите от Кресна скочиха срещу собствениците на минивецове: Заграбиха цялата вода от Влахинска и Ощавска река, не можем да поливаме и останахме без сено и фураж

26 Септември 2018 | 20:27
0 коментара
Общество

Фермери от Кресна се разбунтуваха срещу собствениците на минивецове по реките Влахинска и Ощавска, които в летните месеци ги оставили без вода за напояване на пасищата и ливадите.

„Това намали добива на сено и други фуражи, обричат ни на несигурност. Трудно ще изхраним животните. Готови сме на гражданско неподчинение, ще блокираме главен път Е-79, ако общината в Кресна не ни окаже съдействие”, заявиха фермерите на общо събрание на сдруженията „Струма”, с председател Сидер Седефчев, и „Пирин-2009”, с председател Николай Костов.

На събранието отношение по проблемите изказаха Сидер Седефчев, Георги Димитров, Чавдар Христов, Петър Атанасов, Тодор Иванов, Светльо Петров, Николай Мелезимов. Според тях през лятото минивецовете работят незаконно и не спазват договорените условия, залегнали в даденото им право на водоползване. С цел да осигуряват повече вода за централите си, собствениците им отклоняват вода от вадите и каналите. Когато водата е недостатъчна за непрестанна работа, завирявали и така обричат на смърт и екосистемите по протежение на водопроводите, като оставяли речните корита на сухо дъно.

„Главният напоителен канал „Асен Итов”, който взема вода от река Влахинска, на много места е продупчен, за да може да се оттича вода обратно към реките и да служи на електроцентралите”, заявиха фермерите. Те излязоха с обща декларация към община Кресна, в която настояват тя да им окаже съдействие за извършване на пълен преглед на договорените условия по работата на вецовете по реките Влахинска и Ощавска и ако има неспазване на условията, то те да бъдат спрени от работа.

Фермерите смятат, че имат право на такова искане, тъй като те са договорили с общината за ползване на повече от 5000 дка пасища и ниви, за които плащат на декар съответно по 3 лв. на пасище и по 8 лв.

Според тях общината трябва да вземе предвид и факта, че кресненското животновъдно фермерство от години бележи път към намаляване, броят на говедата вече е към 800, а дребният рогат добитък – овце и кози, не повече от 3000. Този факт според тях е достатъчно красноречив и трябва да се търсят начини и възможности за развитие на сектора.

БОРИС САНДАНСКИ в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP