Фермери закриват оранжериите си заради природния газ

08 Февруари 2022 | 14:27
0 коментара
Бизнес
Фермери закриват оранжериите си заради природния газ

Заради поскъпването на природния газ оранжерийните производители генерират загуби, които поставят под риск по-нататъшното им оцеляване, съобщиха от Държавен фонд “Земеделие”. Част от фермерите дори вече спряха дейността си и освободиха работниците си. Това поставя под въпрос наличието на български зеленчуци в търговската мрежа на пролет.

За да се минимизира това негативно влияние на скъпия газ върху оранжерийните производители Управителният съвет на фонд “Земеделие” реши да бъдат отпуснати 3,5 млн. лв. по програмата “де минимус” на производителите на оранжерийни зеленчуци. Отпускането на парите обаче става след като цената на българските краставици от оранжерии достигна 5 лв. за кг. на едро. А в редица магазини цените на краставиците достигнаха 6,50-7 лв. за кг.

По данни на Агростатистика към Министерството на земеделието и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), общата площ на отопляемите оранжерии е 2978 дка, от които оранжериите, отопляващи се на природен газ, са на площ от 2280 дка. По данни на бранша в момента са заети само около 30% от тези площи (684 дка).

Добавете Вашия коментар

TOP