Феномен край Рилския манастир: Спасители откриха мистериозен камък

20 Юни 2023 | 11:40
1 коментара
Култура
Кюстендил
Феномен край Рилския манастир: Спасители откриха мистериозен камък

Четирима планински спасители от Дупница откриха интересен природен феномен в Рила.

Борислав Ранков, Иван Тушев, Златомир Огнянов и Георги Никифоров при поредния си обход на района между Седемте езера и Рилския манастир видели камък, от който блика вода.

Докато обикаляли чули рев на мечка, която вероятно е надушила кучетата им. Забързали се по чукарите, защото допускали, че това е мецаната, заснета наскоро с двете си малки мечета.

На 15-тина минути от хижа „Иван Вазов“ в посока от връх Върла към местността Малко Пазар дере се натъкнали на водния камък.

 

Той бил извън пътеката и вероятно затова досега не са го виждали.

Огледали мястото, но не видели никакво поточе или вада, а водата си извирала.

„Камък вода пуща“, пошегували се спасителите, които установили, че тя е и много чиста и приятна за пиене. Сега мислят дали да не направят пътека до мястото, за да може да достигат повече хора до камъка, който „пуска вода“.

 

Припомняме, че хижа „Иван Вазов“ една от най-хубавите във високата част на Рила.

 

Построена е през 1940 година в местността Пазардере на 2300 м н.в. между върховете Отовишки и Калините.

През годините е била многократно преустройвана, понастоящем представлява двуетажна постройка с две общи помещения (столови) и спални помещения събиращи общо 73 души. Отвън има 6 малки и 3 големи бунгала, в които също се настаняват туристи.

 

Удобни изходни пунктнове са хижа „Пионерска“, Зелени преслап, Рилски манастир и ЦПШ “Мальовица.

Най-лесният вариант започва от долната станция на седалковия лифт за хижа „Рилски езера“ (намира се малко над хижа „Пионерска“).

 

До нея може да се стигне с кола от Сапарева баня. Според това колко бързате и какви са разбиранията ви за ходене в планината, можете да използвате лифта или да тръгнете пеш по маркираната пътека, която започва в началото на поляната при станцията.

Добавени коментари

ЦЦ публикува:
20 Юни 2023 | 12:34
Тва е по- старо от сайта ви..

Добавете Вашия коментар

TOP