Фелдшери и лекарски асистенти ще могат да работят в детските ясли

12 Април 2022 | 15:32
1 коментара
Общество
Фелдшери и лекарски асистенти ще могат да работят в детските ясли

Фелдшери и лекарски асистенти да могат да работят в детските ясли и яслените групи на детските градини.  Това предвижда промяна в наредба за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни от 2008 година. Тя е публикувана за обществено обсъждане. Предложението за изменение идва от здравното министерство заради големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите “медицинска сестра” и “акушерка”, каквито се изисква за работа в детските ясли.

“По данни на Столична и други общини в страната, въпреки многобройните обяви за работа и повишаването на основната работна заплата, през последните години не се наблюдава интерес от страна на горепосочените медицински специалисти към работа в детска ясла или яслена група на детска градина. В тази връзка голям брой щатни длъжности в детските ясли и градини за медицински сестри/акушерки са заети от лица, навършили пенсионна възраст”, се посочва в мотивите.

В проекта на променената наредба са включени и текстове, свързани с осигуряване на възможност за всекидневна игра на открито и физическа активност; регламентиране на използването на електронни устройства и време за престой пред екраните; екипна работа на персонала при грижите за децата и възможности за повишаване на следдипломната квалификация на медицинските специалисти и учителите.

С промените в нормативния акт е предвидена възможност дейността на детските ясли да се извършва в сътрудничество с общопрактикуващите лекари, специалисти от други сектори и родителите. Посочени са разнообразни форми на партньорство със семействата.

Добавени коментари

Селянче публикува:
12 Април 2022 | 16:38
Фелдшера в моето населено място е ДОКТОР, защото наистина е учил, макар че не е стигнал квалификация лекар не е проблем, неговите диагнози са равни на диагнозите поставени от пеизнати лекари в България!

Добавете Вашия коментар

TOP