„Фейсбук“ съобщи, че по-късно тази година ще започне изпитателни полети с дрон, задвижван от слънчева енергия, чийто размах на крилете ще е колкото на „Боинг 737“, предаде Асошиейтед прес. 

Дронът е част от инициативата на „Фейсбук“ за осигуяване на интернет достъп в отдалечените части на света. 

Инженерите посочиха, че са построили

машина с размах на крилете 140 фута (около 42,6 м – бел. ред.) и тегло под 1000 паунда (453 кг).

Устройството е конструирано да лети на голяма височина за период до три месеца и да използва лазери, за да изпраща интернет сигнали до станции на земята. 

„Фейсбук“ представи късно снощи най-новите постижения в кампанията си, която има за цел да осигури интернет услуги за онези 10% от световното население, живеещи в области, където прокарването на обичайната интернет инфраструктура не е практично или е твърде скъпо. 

Дронът на „Фейсбук“ е разработен отчасти с експертни познания, получени след придобиването на британската компания за космически технологии „Асента“ миналата година. Екипът е създал дизайн, при който са използвани твърди, но леки слоеве от въглеродни влакна. 

Планира се дроновете да бъдат издигнати чрез балони с хелий на височина до 90 хил. фута (около 27,5 км – бел. ред.) – на безопасно разстояние

над гражданските полети и гръмотевичните бури.

На тази височина те ще летят в кръгове през деня, а през нощта ще се спускат на 60 хил. фута (около 18,2 км), за да пестят батериите си. Всеки дрон ще лети в кръг с диаметър близо 3 км, което според инженерите на компанията ще даде възможност за осигуряване на интернет на площ с радиус около 50 км. 

За успеха на плана екипът разчита и на най-новия си пробив в лазерната оптика, който ще им позволи пренос на данни със скорост до 10 гигабита в секунда. Тази скорост е сравнима с оптичните мрежи на земята, но е около 10 пъти по-бърза от стандартните лазерни сигнали.