Феерия от знание и талант за Празника на буквите в Крупник

25 Май 2018 | 12:26
0 коментара
Култура

СУ “Св. Св. Кирил и Методий“ отбеляза тържествено 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отбелязваме националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още като Солунските братя.

Празничните прояви започнаха с концерт, с участието на учениците от училището. Кметът на село Крупник Иванка Чакалска поздрави по случай 24 май и поднесе поздравителен адрес от кмета на община Симитли Апостол Апостолов.

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да говори на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната област.

Добавете Вашия коментар

TOP