Федерер подчини Надал в собствената му игра и седна на трона в Маями

03 Април 2017 | 08:38
0 коментара
Спорт

Роджър Федерер продължава да се наслаждава на тенис ренесанса си и вдигна трофея на Miami Open след 6-3 6-4 в 37-ото издание на суперкласиката с Рафаел Надал. Това е четвърта поредна победа за швейцареца срещу най-големия му съперник на корта, но друг факт е дори по-впечаляващ. Роджър пречупи Рафа в собствената му игра – в мач, който се проведе при изключително физически изискваща комбинация от горещи температури и висока влажност, а любимите на швейцареца отигравания с лазерна прецизност не липсваха, но качеството на тениса определено отстъпи място на чистата битка на характери.

Финалът потегли със странно колебливо подаване на Федерер, в което швейцарецът опита да провежда отиграванията предимно от форхенд. Наложи се да отразява три брейкбола, но в крайна сметка спечели подаването си.

Швейцарецът успя да пробие Надал в осмия гейм и поведе с 5-3. Това му беше достатъчно и безкомпромисно затвори сета на свой начален удар с 6-3.  

Статистиката сочеше, че двамата сервират с идентична скорост, а Надал дори е с по-висок процент на вкаран първи сервис – 65 срещу 58 за Федерер, като освен това е спечелич повече точки след втори начален удар – 50 срещу едва 38 за Роджър. Швейцарецът обаче доминираше при разиграванията след първи сервис с 86% спечелени при 59% за Матадора.

Извън числата обаче направи впечатление, че Федерер очевидно се мъчи с метеорологичните условия в Маями, където температурата бе 28 градуса, но при доста висока влажност от 75%. Швейцарецът натрупа 9 часа и 31 минути игрово време по пътя към финала срещу 7 часа и 33 минути за Надал.

След почивката сервиращите успяха да установят известна доминация и в първите шест гейма не видяхме нито един брейкбол. Федерер първи стигна до два шанса при 3-3 след брилянтни отигравания, но Надал не се огъна и поведе с 4-3. Съдбата обаче намигна на швейцареца при 4-4 и 30-30, когато рикошет във филето принуди Надал да притича към мрежата и Роджър лесно го прехвърли, а на брейкбола дочака грешка на испанеца и проби за 5-4.

Федерер загуби първата точка на свой сервис и бе въвлечен в тежка размяна при втората, само че някак успя да пласира брутален бекхенд уинър по правата, който кацна в ъгъла на корта. Това бе и последният тежък миг за Роджър във финала, защото след още минутка, той вдигна победоносно ръце – 6-3 6-4.

Добавете Вашия коментар

TOP