Фалстарт за връщането на хартиените бюлетини

29 Юни 2022 | 11:38
0 коментара
Политика
Фалстарт за връщането на хартиените бюлетини

С фалстарт на опита за връщане на хартиените бюлетини започна днешният парламентарен ден.

Тази сутрин БСП се опита да включи разглеждането на промени в Изборния кодекс, основната от които е връщане на хартиените бюлетини при избори, в седмичната програма на Народното събрание. От левицата предложиха законопроектът за изменение и допълнение на ИК да бъде разгледан веднага след актуализацията на държавния бюджет. Бързането с новата редакция е заради все по-вероятното провеждане на поредни предсрочни избори. При гласуването на предложението им обаче един глас се оказа решаващ и ИК не успя да влезе в дневния ред, а с това се даде и фалстарт за връщането на хартиените бюлетини. 

Искането на БСП бе отхвърлено със 115 гласа „за“ (ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП), 115 „против“ (ПП, ИТН, ДБ и „Възраждане“ и 1 от БСП) и 1 „въздържал се“ (ПП).

Резултатът показва, че решаващият глас е бил на депутат от БСП, който е отказал да гласува с парламентарната си група. Досега единствено Крум Зарков се е обявявал против връщането на хартията за избори. Преди минути депутатът от ДБ Ивайло Мирчев потвърди, че гласът е именно на Зарков.

Благовест Кирилов от БСП пък не е участвал в гласуването, съобщи той във фейсбук. Той твърди, че не може да подкрепи тази идея, защото „вкарва БСП на една страна с ГЕРБ и ДПС“.

Добавете Вашия коментар

TOP