Фалстарт вчера на електронните рецептурни книжки, лекарите в Благоевград гневни

03 Юли 2021 | 14:42
0 коментара
Общество

Въвеждането на електронните рецептурни книжки тръгна вчера с фалстарт. Липсата на съвместимост между софтуерните програми на общопрактикуващите лекари и Здравната каса на практика блокира издаването на нови рецептурни книжки.

„Ужасен хаос. Моите хора луднаха, непрекъснато идват пациенти да се оплакват. Проблемът е изцяло софтурен. Няма връзка между програмите. Надяваме се, че в най-кратки срокове проблемът ще се разреши”, заяви председателят на сдружението Дафина Тачова.

„Със старите рецептурни книжки няма проблем, тъй като се трансформират от хартиени в електронни много лесно, просто при въвеждане на данните се изписва „двойка“. Системата не работи при издаването на новите електронни рецептурни книжки. За да се създаде такава, трябва да се изтегли номер за книжката от НЗОК по електронен път, който обаче не получаваме. Обаждах се в НЗОК и ми обясниха, че до понеделник проблемът ще бъде отстранен. Но през това време пациентите, на които трябва да се издаде електронна рецептурна книжка, няма да получат доплащане от Здравната каса за лекарствата си”, коментира и общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

Хартиените рецептурни книжки излязоха от употреба от 1 юли и заверката им в РЗОК бе преустановена. Лекарите от доболничната помощ и аптеките са задължени да регистрират нова електронна рецептурна книжка в Интегрираната информационна система на НЗОК; промяната на диагнози в електронния формат в информационната система на НЗОК, както и извеждане на информация за издадени и изпълнени рецепти на здравноосигурените пациенти. При възникване на технически затруднения с медицинския или аптечния софтуер е даден гратисен период до 15 юли, които до тогава трябва да бъдат отстранени.

Припомняме, че заради софтуерен проблем с 1 месец бе отложен стартът и на електронните рецепти, които вместо през месец май бяха въведени през юни. Тогава също имаше напрежение сред джипитата, но с течение на времето проблемите бяха отстранени.

 

 

 

Източник: struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP