Фалстарт на делото срещу бившия кмет на Петрич Вельо Илиев и ексглавния счетоводител Младен Пильоков

31 Януари 2017 | 23:09
0 коментара
Общество
Фалстарт на делото срещу бившия кмет на Петрич Вельо Илиев и ексглавния счетоводител Младен Пильоков

С фалстарт започна вчера наказателният процес срещу екскмета на Петрич Вельо Илиев и бившия главен счетоводител на общината Младен Пильоков, които са обвинени за длъжностно престъпление и умишлена безстопанственост при отпускане на лекарства на ветераните и пострадалите от войните, в резултат на което са настъпили значителни щети за над 1 милион лева.

Вчера в Окръжен съд - Благоевград бе насрочено предварителното изслушване за преценка как да протече делото - по съкратеното съдебно следствие или по общия ред. Този въпрос не беше обсъден, тъй като малко преди заседанието е постъпило телефонно обаждане от управата на община Петрич, че искат да бъдат конституирани като граждански ищец.

Тъй като не са запознати с обвинението, молят делото да се отложи. Адвокатите Ангел Рашев и Красимир Дуков заявиха, че няма как да вземат отношение по направеното искане, тъй като все още не е факт. „Ако това все пак се случи, тогава ще настоявам да се коментира рецепта по рецепта, стотинка по стотинка”, заяви адвокат Дуков, който е ангажиран със защитата на М. Пильоков. Съдия Татяна Андонова отложи делото за април, което със сигурност ще се гледа по общия ред.

„Спокоен съм, защото съм работил, следвайки експертните съвети. Няма как да направя обществена поръчка за лекарствата, като не знаем колко са болните. Един аспирин не съм си купил от аптеката на тази фирма, чист съм пред съвестта си”, заяви пред „Струма“ Вельо Илиев. Община Петрич ще трябва да ангажира целия си юридически отдел, за да се запознае с 1700 страници от обвинителния акт на прокурор Весела Стоилова. Материалите по делото са събрани в 81 тома, 45 от които са документи, като в хода на разследването са разпитани 61 свидетели и изготвена техническа експертиза. Вельо Илиев е обвинен, че в периода от 01.01.2007 г. до 19.10.2011 г. като кмет не е изпълнил служебните си задължения и не е провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки - открит конкурс за доставка през 2007 г. и 2008 г. и обществени поръчки за доставка през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. на лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите в община Петрич. Според обвинението с тези свои действия е целял да набави за „Фарма Петра“ ЕАД - Петрич облага в размер на 926 281.91 лв. без ДДС, като от деянието му настъпили значителни вредни последици в същия размер за община Петрич.

На свой ред Младен Пильоков в периода от 20.04.2006 г. до 19.10.2011г. като главен счетоводител в община Петрич не положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество в общината. Той не създал организация за законосъобразното управление и разходване на делегираните в общинския бюджет държавни целеви средства лекарствени продукти, предписвани и отпускани на ветераните от войните и за заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите. Пильоков съставил платежни нареждания и разходен касов ордер за изплащане на суми по фактури на „Фарма Петра“ ЕАД, без да изиска от въпросната фирма опис на рецептите със стойност, без да извърши проверка относно съответствието между стойността на представените рецепти и стойността, посочена в съответната фактура. Също така той не извършил проверка относно наличието на всички необходими реквизити, а именно: имената и личния регистрационен номер на лекаря/стоматолога, който издава рецептата, или регистрационния номер на лечебното заведение, в което той работи; наименование на общината, която изплаща рецептата; номера на документа, удостоверяващ правоимащия; подпис на правоимащия. В резултат на това за община Петрич настъпили значителни щети в особено големи размери - 1 117 697,81 лв.

Двамата бяха привлечени към наказателна отговорност през май 2016 г. и понастоящем са с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 5000 лева. Припомняме, че Вельо Илиев напусна Общинския съвет в Петрич, след като бе назначен за изпълнителен директор на държавна фирма „Екоинженеринг-РМ”  ЕООД. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP