Facebook обяви, че 50 000 профила са били следени

17 Декември 2021 | 07:39
0 коментара
Общество
Facebook обяви, че 50 000 профила са били следени

Facebook обяви, че е засякла седем компании, които са следили общо 50 000 потребители на социалната мрежа. Въпросните компании вече са блокирани заедно с над 1500 профила във Facebook и Instagram, които са използвали, съобщават Engadget и TechCrunch.

Засечен е и неидентифициран китайски автор на софтуер за шпионаж, който използва лицево разпознаване. От Facebook не казват кой е въпросният автор, но отбелязват, че софтуерът е бил засичан преди да бъде използван за "налагане на закона" в Китай.

Компанията съобщава, че ще уведоми индивидуално всички потребители, за които смята, че са били обект на онлайн шпионаж в платформата ѝ. Това са "около 50 000" души в над 100 държави. Facebook ще им препоръча да преразгледат настройките си за поверителност и да активират допълнителни функции за сигурност.

Meta не навлиза в много подробности, но казва, че сред следените хора има журналисти, дисиденти, критици на авторитарни режими, семействата на опозиционни фигури, активисти за човешки права. Като цяло са следени разнопосочни групи хора в най-различни области.

Една от споменатите компании, Black Cube, която вече е блокирана от Facebook, твърди, че не нарушава законите, не следи хора и не прилага хакерски методи, нито "оперира в кибер света". Тя казва, че се съветва с експерти във всяка юрисдикция, в която предлага услугите си и всичко е напълно съвместимо с местните закони. Vesti.bg Редактор: Мартин Дешев

Добавете Вашия коментар

TOP