Евтино лекарство срещу COVID-19 помага при обилна менструация

08 Август 2021 | 18:46
0 коментара
Любопитно

Евтино лекарство, което се използва при лечение на пациенти с COVID-19, настанени за болнично лечение, може да се използва и като лечение на обилна менструация. Това пише изданието Expressandstar, цитирайки учени.

Тази информация съобщава и изданието "Медикъл Експрес", като цитира данни на учени от университета на Единбург. Според учените лечението с противовъзпалителния стероид може значително да намали обилното количество кръв, което някои жени губят по време на месечния си цикъл.

В проучването са участвали 107 жени на възраст между 21 и 54 години, страдащи от обилно менструално кървене за период от шест месеца до 37 години.

Жените, които получават по 0,9 милиграма "Дексаметазон" два пъти дневно в продължение на пет дни, показват средно намаляване на количеството изгубена кръв с 19%.

Според учените от Единбург това означава, че "Дексаметазонът" може да се използва за лечение на жени, чието обилно менструално кървене вреди на качеството на живот или на здравето им. Възможно е също са се приложи при жени, които имат тежки странични ефекти от хормонална терапия, но отказват хирургическа намеса.

Изследването може да проправи пътя за използване на "Дексаметазон" като безопасно и ефективно средство - първият нов клас лечение при обилно менструално кървене от близо 20 години. Източник: БТА  

Добавете Вашия коментар

TOP