Със сегашните темпове Европейският съюз може да завърши разпределението на общо 160 хиляди имигранти, които всички държави-членки трябва да приемат на квотен принцип, някъде към 2101-та година. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

 „Не съм доволен от сегашните темпове за разпределение на имигрантите. Към днешна дата от 160 000 имигранти са разпределени едва 130. Ако продължаваме по същия начин, ще приключим към 1 януари 2101 година”, подчерта той на пресконференция след края на срещата ЕС-Африка в Малта.

ЕС гласува през септември механизъм за разпределяне сред страните членки на 160 000 имигранти, пристигнали в Гърция и Италия. Но понеже повечето държави не са готови да приемат бежанци, процесът протича много бавно.

От своя страна председателят на Съвета на Европа Доналд Туск беше категоричен, че имигрантите не могат да избират в коя държава от ЕС да молят за убежище, това е работа на Европейската комисия

„Ако имигрантите не сътрудничат с властта, ще има последствия. Търсещите убежище не могат да решават къде да попаднат, това е работа на ЕК и на нашите вътрешни министерства“, подчерта Туск на пресконференция в малтийската столица.