Европейският парламент отбелязва Деня на Европа

09 Май 2019 | 12:48
0 коментара
Култура

С "Фестивал на светлините" в Пловдив на 9 и 10 май, ученически маратон RUN4EU в София на 12 май и множество събития в страната Европейският парламент отбелязва Деня на Европа 2019.  

На 9 и 10 май от 21.30 ч. жителите и гостите на Пловдив ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра Европейската столица на културата за 2019 г. „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации - част от първия в България „Фестивал на светлините“.

Кратък 3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“, посветен на едно от изконните права на човека – да избира, ще бъде прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад „Стефан Стамболов“) в няколко последователни излъчвания от 21.30 ч до полунощ на 9 и 10 май.

Продължителността на филма е 15 минути.

Триизмерното мапинг шоу ще бъде съпроводено със серия от статични арт проекции в центъра на Пловдив. Най-мощните проектори за статични визии в света ще превърнат фасадата на красивата сграда на Община Пловдив фасадите на ул. „Княз Александър I“ 37 – 39 в художествено платно, представящо визии, посветени на Деня на Европа – 9-и май – и Европейската столица на културата Пловдив 2019. Артистична светлинна инсталация ще превърне Виенския павилион в Цар Симеоновата градина и заобикалящите го дървета в магическа гора. Стълбите на „Каменица“ и водната каскада на ул. „Ангел Букурещлиев“ ще бъдат облети от разноцветна светлина и „гобо“ проекция, а Античният стадион на Филипополис ще бъде преобразен от разнообразни 3D анимации с различни теми.

Триизмерното шоу ще може да бъде гледано на живо от 21.30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България www.europarl.bg, както и в профила на ЕП във Facebook чрез Facebook Live. Три от излъчванията във всеки един от дните ще бъдат на английски език за чуждестранните гости на Пловдив. БНТ2 ще излъчи прожекцията на 3D филма днес, 9 май, от 22 ч.

На 9 и 10 май от 13 до 21 ч. в информационната шатра на Европейския парламент, разположена на пл. Римски стадион в Пловдив, жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с дейността на Европейския парламент, да научат повече за кампания "Този път ще гласувам", както и да се запишат на място в едноименната платформа: www.thistimeimvoting.bg .

В шатрата е разположена и фотобудка, в която желаещите ще могат да си направят снимки на фона на сградата на Европейския парламент и да си ги разпечатат за спомен.

На 12 май 2019 г., неделя, Европейският парламент в България и Представителство на Европейската комисия канят учениците и техните учители на организираното в партньорство с клуб „Бегач“ европейското бягане RUN4EU. То включва няколко различни състезания за ученици и училищни отбори, които индивидуално или отборно могат да се включат в състезания по бягане, лекоатлетически игри и други лекоатлетически предизвикателства.

Стартовете на всички състезания от RUN4EU са по ново трасе, а дългите дистанции (от 5 до 21,1 км) започват от специална арка, която ще бъде разположена край Орлов мост. За най-малките са предвидени и специални игри и предизвикателства, които, заедно с бягането на 600 м, ще се проведат на стадион"Васил Левски".

Всички състезания и игри, част от RUN4EU, са напълно безплатни за учениците. За повече информация и регистрация за участие: https://sofiahalfmarathon.com/run4eu/.

Събития в страната за Деня на Европа 2019

Събития за Деня на Европа ще се проведат в цялата страна: Смолян, Видин, Шумен, Враца, Русе, Пловдив, София. На сайта "Този път ще гласувам" можете да откриете някои от тях: https://bulgaria.thistimeimvoting.bg/ 

Добавете Вашия коментар

TOP