Европарламентът забрани достъпа на сирийски зам.-министър

07 Април 2017 | 15:23
0 коментара
Общество

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни забрани провеждането на конференция с участието на зам.-външния минитър на Сирия Айман Сусан.

Причина да бъде отказан достъп на представителя на режима на Асад до сградата на парламента в Брюксел е химическата атака и последвалите удари на САЩ.

САЩ изстреляха 59 крилати ракети "Томахоук" срещу сирийската военна база в Шайрат край град Хомс около 3:40 часа българско време. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че атаката е отговор на използването на химически оръжия в Идлиб на 4 април.

Евродепутати лансират тази сутрин в интернет петиция с призива Таяни да забрани достъпа на зам.-външния министър на Сирия Айман Сусан до сградата на Европейския парламент. Лидерката на зелените Ребека Хармс подкрепи петицията, предаде БНР.

Айман Сусан беше поканен да участва идния понеделник в дискусия по инициатива на крайно левия испански депутат Хавиер Пермуй.

Сирийският зам.-министър е бивш посланик на Сирия в Брюксел и е обявен за персона нон грата от белгийските власти през 2012 г.

Ударите на САЩ в Сирия показват необходимостта от решаването на въпроса с химическите оръжия. Това написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

По неговите думи ЕС и САЩ ще работят съвместно, за да пресекат жестокостите в Сирия.

Туск е първият представител на институциите на ЕС, който взима отношение към снощния ракетен удар на САЩ по военновъздушна база на Сирийската армия.

Външните министри на Великобритания и Франция вече дадоха подкрепата си за Белия дом. Италия също изрази подкрепа за американския въздушен удар по сирийската военновъздушна база, предаде БТА.

Ударът е "подходящ отговор и възпиращо послание срещу рисковете от по-нататъшна употреба на химически оръжия от страна на Асад", посочва министърът на външните работи Анджелино Алфано.

В Туитър пък латвийският евродепутат от външната комисия и бивш външен министър на Латвия Артис Патрикс написа, че бомбардировката срещу Асад причинява сериозни главоболия на Кремъл, който досега си мислел, че сам може да диктува ситуацията.

Добавете Вашия коментар

TOP