Европа се бунтува срещу Covid ограниченията

31 Януари 2021 | 20:09
0 коментара
Общество

Няколкостотин души от ресторантьорския бизнес се събраха в унгарската столица Будапеща и заявиха, че около 100 заведения за хранене се готвят да отворят от утре, въпреки забраната и солените глоби, приети вчера от управляващите, предаде БНР.

Властите решиха, че ресторантите, които заработят без официално разрешение са заплашени от акт за до 5 млн. форинта (около 17 хил. долара) и могат да бъдат затворени за срок от шест месеца.

Белгийската полиция разпръсна няколко десетки демонстранти, които поискаха отмяната на противоепидемичните мерки на протест в центъра на Брюксел. Проявата нямаше официално разрешение.

През седмицата белгийските власти наложиха забрана за пътувания без наложителна причина, въпреки че епидемиологичната ситуация в страната се подобрява.

След като бяха забранени демонстрациите, вчера и днес във Виена се събраха няколкостотин души, дошли "на разходка".

Демонстрантите се събраха пред двореца Хофбург, след това продължиха по централния булевард Рингщрасе. Тъй като хората не спазваха необходимата дистанция и бяха без маски, а и настроението ставаше все по-агресивно, полицията призова множеството да се разпръсне.

А в Румъния около 200 души протестираха снощи пред сградата на министерството на здравеопазването след като шест души загинаха при пожар в една от основните болници за лечение на пациенти с Covid-19.

Протестиращите поискаха оставката на президента, на здравния министър и на ръководителя на департамента за извънредни ситуации, защото това бе третият пожар в болница в Румъния през последните няколко месеца.

Полската полиция обискира снощи дискотеки в градовете Вроцлав и Рибник, които са отворили в нарушение на мерките срещу пандемията. Използвани бяха щумови гранати и сълзотворен газ, за да се разпръснат танцуващите, предадоха световните агенции.

В Австрия засякоха близо 100 чужди туристи из ски пистите в нарушение на мерките срещу коронавируса.

При акцията в Тирол са връчени призовки на 96 туристи от Великобритания, Дания, Швеция, Германия и други страни, като глобата може да надхвърли две хиляди евро.

От днес във Франция се влиза само с отрицателен PCR тест, забранени са и всички пътувания от и до страни извън Европейския съюз.

Според новите мерки, изключения от PCR теста са предвидени за пограничните работници, а забраната на пътуванията извън Евросъюза няма да важи при наложителни причини.

Френските власти се въздържаха от пълно затваряне, но постановиха спиране на работата на всички големи търговски обекти. Полицейските патрули ще бъдат засилени за контрол на спазването на вечерния час от 18.00 часа.

Добавете Вашия коментар

TOP