Евролидерите ще питат Борисов как страната се справя с бежанците?

24 Септември 2016 | 07:36
0 коментара
Политика
Евролидерите ще питат Борисов как страната се справя с бежанците?

Търсенето на съвместен подход е основната цел на днешната среща във Виена на лидерите от страните, свързани с мигрантския маршрут през Западните Балкани. В срещата ще участва премиерът ни Бойко Борисов заедно с колегите си от Австрия, Албания, Германия, Гърция, Хърватия, Македония, Сърбия, Словения, Румъния и Унгария. Очаква се във Виена да пристигнат и председателят на Евросъвета Доналд Туск и еврокомисаря по въпросите на миграцията Димитрис Аврамополус. 

Участниците в срещата ще споделят съображенията и предложенията си относно положението с миграционно поток по закрития западнобалкански маршрут. Макар той да бе закрит официално през март тази година, досега над 20 000 мигранти са проникнали в Европа през него. 

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви, че на срещата няма да се взимат конкретни решения. „За нас е важно да се съберат държавите по линията на западнобалканския маршрут на масата за обсъждане на положението и необходимостта от общи действия в бъдеще. Подчертавам думата „общи“. Това е смисълът на тази среща“, изтъкна германският говорител. 

Македонският премиер Емил Димитриев, чиято страна изигра важна роля за справяне с мигрантския поток, сподели, че срещата ще е важна за бъдещето на страните от и покрай маршрута и за справянето с бежанската криза.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP