Евродепутатът Петър Витанов: Вярвам в победата на Николай Шушков, той знае как Благоевград може да се възползва по-добре от европейските фондове

08 Октомври 2023 | 12:10
0 коментара
Политика
Благоевград
Евродепутатът Петър Витанов: Вярвам в победата на Николай Шушков, той знае как Благоевград може да се възползва по-добре от европейските фондове

Задълбочен разговор по проблемите на община Благоевград и възможните модерни, европейски решения в редица област проведоха независимият кандидат за кмет на Благоевград, подкрепен от БСП и коалиция Левицата, Николай Шушков и евродепутатът Петър Витанов.

В слънчевия съботен ден те се срещнаха неформално с жители и гости на областния център на Пиринско и изслушаха техните проблеми и очаквания към бъдещия кмет.

Благоевград има нужда от качествено управление. Не някой да се учи  тепърва какво трябва да прави като кмет, а човек с богат административен опит, бил на различни ръководни длъжности, с опит и в бизнеса. Видно е, че Николай Шушков е харесван и уважаван от града, той е правилният избор и без никакво съмнение ще бъде добър кмет. Това мнение изрази евродепутатът Петър Витанов. Той подчерта, че е важно Благоевград да избере управник, който знае как да се възползва от европейските възможности – вкл. за финансиране на проекти с европейски средства.

Доброто партньорство и комуникация между европейска, национална и местна власт дават истински нужните резултати за просперитета и добруването на хората. В нашата постоянна работа се виждат резултатите на терен, и ще се видят не в Брюксел, а в Благоевград, категоричен бе Витанов.

На свой ред Николай Шушков благодари на евродепутата и отбеляза, че тази подкрепа е много важна както за него като кандидат – кмет, така и за всички жители на община Благоевград.

„Виждам възможности в по-пълноценното използване на европейските фондове и програми, пряко насочени към развитието на регионите и населените места, които в последните години не се почувстваха в нужната степен в Благоевград“, отбеляза Николай Шушков. Той припомни, че Благоевград до този момент не е участвал в процедурата за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на български общини, с която  НСОРБ, в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, насърчават българските общини да покриват високи критерии за качество на административното обслужване и доброто управление в своите общности. Процедурата се провежда от 12 години, но отсъствието на община Благоевград от нея е ясен знак, за лошо управление.

„Управлението на община Благоевград е лишено от устойчивост и дългосрочна ориентация; не е отворено към иновации, въвеждане на нови решения и добри практики; не е ефективно, не гарантира честност, безпристрастност и предсказуемост; лишено е от откритост и прозрачност, не улеснява разбирането за това, как се решават значимите въпроси, как  се използват обществените фондове и как е защитен обществения интерес“, обобщи Николай Шушков, който е номер 74 в бюлетината.

TOP