Евродепутатът А. Новаков размаха пръст пред колегите си в Брюксел: Приемам да нося зелен сертификат, но не и розови очила!

18 Февруари 2022 | 11:13
0 коментара
Политика

Благоевградският евродепутат Андрей Новаков призова колегите си в Брюксел да наложат едно общо правило за придвижване в Европа в условията на пандемията от коронавирус, защото от началото на здравната криза до момента всяка страна – членка на ЕС, си налага когато иска и каквито иска нови и нови ограничения, в резултат на което цари тотален хаос.

„Ваксинирах се три пъти, но това не ми помогна да се движа свободно в Европа. Днес всеки от нас преди полет трябва да има QR код, PCR тест, клетвена декларация или и трите заедно. Не е вярно и не е честно да казваме, че Европа е намерила единно решение за пътуванията, докато всяка държава налага и свои допълнителни правила. Трябва ни общо правило, за да няма значение дали пътуваш от Брюксел, Берлин или Бургас. Като европеец и политик аз приемам да нося зелен сертификат, но не и розови очила!“, размаха гневно пръст от трибуната на Европарламента Новаков.

На тройната застраховка QR код, тест и декларация той се сблъскал при последното си тръгване към България, където гледа да идва всяка седмица заради семейството си, живеещо в София, както и заради ангажиментите му като областен председател на ГЕРБ в Благоевград и планирани срещи с избиратели.

„Всяка страна си измисля какво още и още да иска”, обясни  Новаков, когото вчера открихме в Страсбург. „Въпреки 3-те си дози и европейски зелен сертификат при всяко мое влизане в България и Франция все ми искат нещо допълнително. В Белгия ми търсят форма за локация – кога къде точно ще бъда, и това всеки път. В Германия съм длъжен да попълвам декларация. Така повече не трябва да продължава“.

Поне по документи официално от 1 февруари на територията на ЕС има общо правило за придвижване в съюза, добило популярност като европейския зелен сертификат. Той съдържа данни за ваксиниране /признава се до 9 месеца след завършен пълен ваксинационен курс или без ограничение във времето при наличие на бустерна доза/, за преболедуване /до 180 дни от датата на първия положителен резултат от PCR тест/ или за отрицателен резултат – от PCR тест, получен до 72 часа преди пътуването, или от бърз антигенен тест до 24 часа преди пътуването.

Зеленият сертификат се издава безплатно и се признава от всички 27 държави – членки на ЕС, както и от редица страни извън ЕС. Според приетото през декември 2021 г. правило от ЕК той е напълно достатъчен за свободно придвижване в Европа. Както става ясно от изказването на Новаков обаче, на практика в повечето от случаите това далеч не е така.

Добавете Вашия коментар

TOP