Ето кои министри са нарочени за "отстрел"

29 Февруари 2024 | 08:08
1 коментара
Политика
България
Ето кои министри са нарочени за отстрел

Задочната престрелка, която водят чрез медиите основните фигури от партиите в сглобката говори, че ротацията няма да мине безпроблемно. И в никакъв случай няма да се ограничи в проста размяна на местата между премиера Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

 

Засега едно е ясно и не подлежи на коментар - следващият премиер ще е Габриел. Но ината на ПП - ДБ "Ники да пътува" и съответно - да бъде външен министър въпреки очевидната липса на квалификация, не на шега ядоса председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Който, като бивш премиер в продължение на 12 години, много добре знае кой какво трябва да върши в състава на един Министерски кабинет.

 

И Борисов даде да се разбере, че иска пълен ремонт на кабинета.

От изявленията му в медиите личи кои са министрите, нарочени за "отстрел". Говорейки за пътувате, от "Промяната" просто го въоръжиха с методика, по която да измери пригодността на отделните министри.

 

От зората на историята до днес всичко в политиката започва с изготвяне на списък. И лидера на ГЕРБ е почти готов със своя. За да го "напише" поискал от Габриел справка кой член на кабинета колко е пътувал и какво е свършил в командировката си.

 

Справката показала "активна външнополитическа дейност" на базата на нощувките на министрите: министърът на иновациите Милена Стойчева имала 46 нощувки, на земеделието Кирил Вътев - 24, на енергетиката Румен Радев - също 24, на екологията Юлиян Попов - 42, на социалната политика Иванка Шалапатова - 30, на туризма Зарица Динкова - над 50.

 

Лидерът на ГЕРБ иска и справка за „Авиоотряд 28“ – колко са летели министрите, какъв е кетърингът, „Спартан“-ът колко е летял.
 

Смяната на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков е ясна отдавна - той сам заяви, че няма да остане след ротацията.

 

А покрай ексцесиите с футболните запалянковци преди няколко месеца Борисов поиска оставката на министъра на спорта Димитър Илиев.

 

Че Тодор Тагарев е пътник стана ясно не само от силните критики на Борисов, но и на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който поиска оставката му. Опозицията в лицето на БСП и на "Възраждане" ще бъде доволна - тя отдавна иска Тагава да бъде отстранен от правителството и дори да бъде съден за национално предателство.

 

Министрите в кабинета на Денков обаче засега не дават вид, че чуват критиките. Напротив - излъчват самодоволство и не спират да се хвалят в тв студия.

На фона на нелеката ситуация в социалната сфера министър Иванка Шалапатова надълго и нашироко обясни в ефира на БНТ как е била на съвещания в Брюксел, на които нейните предшественици пращали заместниците си, осъществила полезни контакти и участвала в още няколко съвещания. Но не каза каква е ползата за "чичо на село" от брюкселската й активност. Окото й не трепна! Не изглеждаше да й минава през ум, че щом няколко нейни предшественици са пращали заместниците си, явно не е било толкова наложително присъствието лично на министъра. На всикоо отгоре за 9-те месеца социалното министерство не е внесло нито един законопроект!

 

Не по-малко доволен от себе си е и екоминистърът Юлиян Попов, чест гост в телевизионните студиа. Ако го слуша човек, проблеми в екологията просто няма.

 

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева обаче направо се "простреля в главата"! Може ли да одобриш проект на руската "Лукойл" за 1 милион европари при положение, че евроатлантизмът е знаме на управлението, в което участваш?! Какво, ако не абсолютна политическа неграмотност и неумение да се прецени моментът е това.

 

Шефката на туризма Зарица Динкова се оказа шампион по пътувания - 50 пъти била зад граница. Тепърва Борисов ще се взрира с какво е допринесла "нейната активност" за подпомагането на туристическиа бранш. 

 

 

На фона на протестите на земеделските производители министър Кирил Вътев трудно би оцелял. Трябва да си тръгне дори и като знак, че управляващите чуват недоволството на фермерите.

 

Енергийният министър Румен Радев бе в САЩ на продължителна ковандировка с финансовия Асен Василев и сигурно е работил за прокарването на американски интереси в българската енергетика под формата на замяна на руското ядрено гориво с такова на Уестингхаус и строителство на американски блокове до руските в Козлодуй. Това усърдие може и да му се зачете, но може и да бъде пожертван заради неминуемото повишаване на сметките за ток след отпадането на нощната тарифа.

 

Министърът на електронното управление Александър Йоловски се прочу покрай това, че поиска охрана, защото бил заплашван, забележете, от Кирил Петков и Божидар Божанов. Иначе и той е скромен - "Имам още какво да добавя в електронното управление", каза тези дни по БНР. Но най-вероятно също ще напусне кабинета. Най-малкото като го гледат, журналистите да не се подсещат да питат какво става с разследването по онези заплахи.

 

Сегашният Министерски съвет има 20 членове. Ако се сменят поне осем, това означава генерален ремонт.Епицентър.бг

 

 

 Очаквайте продължение!

Добавени коментари

... публикува:
29 Февруари 2024 | 09:59
Шалапатова и Зарица не са много по спането!

Добавете Вашия коментар

TOP