Ето кои мерки остават след 15 юни....

10 Юни 2020 | 13:52
0 коментара
Любопитно

Капацитетът за използване на закритите зали за мероприятия се увеличава от 30% на 50%

 Разпространението на коронавируса продължава да е сериозна опасност за живота и здравето на хората. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, който на извънреден брифинг разясни подробности за удължаването на извънредната обстановка до края на юни. 

Като цяло няма нови мерки, с изключение на някои малки промени.

Остава временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни, с изключени на такива от Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни се очаква общоевропейско решение на 15 юни. „Ако се отворят границите за трети страни това ще стане най-рано от 1 юли“, обясни здравният министър. 

Остават и изискванията за социална и физическа дистанция, хигиена и дезинфекция и носене на маски. Здравното ведомство „горещо препоръчва“ носенето на маски на закрито, но засега то остава задължително единствено в публичния транспорт. Там, обясни Ананиев, няма служители, които да следят за спазването на правила и дистанция, за разлика от търговските центрове и молововете, където маски не се изискват. 

Относно мерките за временно ограничение на масовите мероприятия, като културни и спортни, новото тук е, че на закрити места капацитетът на заетост няма да е 30%, а 50%. Това означава, че в театъра например хората ще могат да сядат през една седалка. 

Ниското равнище на заболеваемост и смъртност се дължи на предприетите „авансово“ мерки, както и на тези след това, смята Ананиев. Той подчерта, че ако се наложи обаче, ще се предприемат и по-строги мерки. 
В една от следващите нови заповеди се очаква да отпадне прозорецът за посещение на магазините и аптеките от възрастните хора над 60 години в определени часове. 

Добавете Вашия коментар

TOP