Ето кои хванаха кръста на Йордановден в община Симитли

06 Януари 2017 | 18:57
0 коментара
Общество
Ето кои хванаха кръста на Йордановден в община Симитли
19 –годишният  Александър Иванов на е големият късметлия, който успя да стигне пръв до светинята на Йордановден в Симитли. Младото момче пребори само 5-тима смелчаци, които се осмелиха да скочат в студените води  на Струма. Отец Спас отслужи Богоявленската служба в град Симитли, а ритуалът по освещаване на водата, което  по традиция е на брега на река Струма, тази година бе на моста заради обилния снеговалеж.
 
Борбата за кръста не бе голяма, като отец Спас 3 пъти излъга смелчаците, като хвърляше само цветята, а кръстът оставаше в ръцете му, така той ги накара да се потопят във водата за по-дълго, за да са много здрави. По традиция кметът на общината Апостол Апостолов дари късметлията Александър със златен кръст и синджир, които му постави, когато момчето дойде да обиколи общинска администрация за здраве и късмет.
 
Александър работи и помага много на своето семейство. Той се хвърля в Струма вече за 4-та година,   късметът му се усмихна, точно на най- студеното и снеговито време.
Традицията повелява късметлията на Йордановден да влезе с кръста във всяка къща в Симитли и до 14 януари да го върне в църквата. Александър обеща, че ще спази традицията да направи дарение, с което да бъде подобрено нещо в града. Миналата година Любомир направи чешма, както и по- миналата, когато Юлиян помогна за реконструирането на чешмичката при банята. 
 
Преди хвърлянето на кръста в реката отец Спас отслужи света литургия и чрез традиционния търг за църквата в Симитли "продаде" за ден свещения кръст, който откупи кметът Апостолов и икони на Исус Христос, Божията Майка и други , с които премина литийното шествие до реката.

Станислав Равначки  на 19 години  е късметлията, хванал кръста в село Черниче. 10-тина мераклии се хвърлиха в студената река в Черниче, но късметът се падна на Станислав. Свещеникът изненадващо хвърли кръста, от което дори участващите бяха сюрпризирани и 10 секунди не успяха да реагират. Изненадващо много хора се бяха събрали да поздравят късметлията в студеното време. Над 400 човека бяха наобиколили реката и чакаха момента, когато Станислав извади кръста от ледената река.

Късметлията в село Крупник на Йордановден тази година отново както миналата е Божидар Василев Божинов. Боби е на 18- години, а тази година за втори път  хваща богоявленската светиня. Десетина смелчаци в дебелите преспи сняг, след кратко боричкане в шадравана показаха, че традицията е жива. Най- бърз се оказа Боби, като  извади Богоявленския кръст. Според поверието, който извади кръста от водите на Богоявление, ще бъде здрав и с късмет през цялата година.

 В село Полето тази година 4 смелчаци искаха да се доберат до светинята, но късметлията беше Илия Стойнев на 22 години, който за първи път се включва в надпреварата за Богоявленския кръст.

В село Градево късметът се падна на Роберто Ангелов Йорданов на 17 години.

В село Брежани, смелчагата Росен Христов се пребори измежду 7 ентусуасти, които се хвърляха за кръста във високопланинското село.

Кръстът в село Полена хвана 28- годишният Мирослав Синтюков,  който улавя богоявленската светиня за  4-ти път. С много желание и без страх от студа, той пребори останалите 7-8 смелчаци, които се хвърлиха в ледените води на река Сушишка.

Ето кои хванаха кръста на Йордановден в община Симитли
Ето кои хванаха кръста на Йордановден в община Симитли

Добавете Вашия коментар

TOP