Ето кои граждани ще могат да получат ваучер за лятна почивка

05 Май 2020 | 13:53
0 коментара
Общество

Подкрепа за туристическия сектор ще бъде предоставена, като все още се доуточнява под каква форма да е тя. Това каза пред журналисти Томислав Дончев след двучасова среща на Коалиционния съвет. По време на нея са били обсъдени предложенията на Обединени патриоти за стимулиране на икономиката и туристическия сектор. 

В крайна сметка ваучери за летния сезон ще има, обяви по време на брифинг Валери Симеонов. Те ще бъдат предоставяни на осигурени лица, без задължения към държавния бюджет. Предстои да се доизясни размерът им и кога ще бъдат предоставяни. 

 

"Дискусията и разговорите продължават. Всяко от предложенията трябва да бъде прецизирано, от гледна точка на социално-икономическите ефекти и дали можем да си го позволим", каза Красимир Каракачанов. Той допълни, че се работи по няколко хипотези - за ранен старт на първи юни, за късен сезон през август, както и по най-песимистичните сценарии, които изобщо не предвиждат сезон. 

"Надяваме се на 1-ви юли да се осигури достъп до Черноморските и планинските курорти, ако нещата се развият неблагоприятно – през август, но ще имаме готовност да предоставим ваучери във всеки един момент", каза той. По всяка вероятност такива ще бъдат дадени и на учениците, които ходят на зелени училища и посещават културни обекти. 

Ще бъде стимулиран и нискобюджетният туризъм. Предвиждат се средства за къщи за гости, семейни фирми, малки мотели и други обекти, предимно извън населените места. 

Чадърите и шезлонгите по морето ще бъдат безплатни, като това ще се отрази и на концесионните такси. 

Разстоянието между масите в заведенията ще бъде 1.5, а не 2.5 м, както бе предвидено първоначално в заповедта на министър Ананиев. 

Удължава се правото на строителство по морето от 15 май до 15 юни. Общинските съвети могат да удължат този срок, което ние горещо им препоръчваме, заяви още Валери Симеонов.

Добавете Вашия коментар

TOP