Депресията е чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако е налице дълготрайно чувство на тъга и отчаяние , може да става въпрос за заболяване известно като клинична депресия.

Когато човек загуби интерес към работата си в службата обаче, ефектът е по-лош от депресията и подобна апатия не е добра за психическото здраве, установиха швейцарски учени, пише в. "Матен диманш".

При анкетирани 480 души, 80 процента от тях редовно са изпитвали страдания на работното място. Това състояние е предизвикано заради загуба на базови ценности при изпълнението на служебните задължения.

работа умора офис служба
работа умора офис служба Източник: Thinkstock/Guliver

Един от факторите, значително утежняващи професионалната дейност, са многобройните отчети, чиято подготовка и оформяне губи много време. Тези документи в никакъв случай не кореспондират с професионалната дейност на служителите, но на тяхната основа много често се формира мнението на ръководството за професионалните успехи на специалиста.

Именно заради несвойствената работа и заради рутинните процеси хората нерядко попълват статистиката на тъй-наречената социална конверсия. Разочаровайки се от едно работно място, човек изцяло сменя своя профил на дейност.

На 25 – млади, а вече депресиран

Психологическата вреда, която може да бъде нанесена на човек, който работи не по своята квалификация, е сравнима с клиничните депресии. Отсъствието на смисъл в работата може да се превърне в "проблем на века", изтъкват учените.